Paaiškino, kaip teisingai rūšiuoti ir atsikratyti atliekų: padės išvengti ir baudų

Per pirmąjį šių metų ketvirtį SĮ „Vilniaus atliekų tvarkymo sistemos administratorius“ (VASA) užfiksavo 1975 atliekų sąvartas šalia komunalinių atliekų surinkimo aikštelių – per tris mėnesius iš daugiabučių namų kiemų išvežta apie 307 tonos neteisėtai išmestų atliekų.

 Šiandien ir savaitgalį VASA kontrolieriai aktyviai tikrins tvarką prie komunalinių atliekų konteinerių ir patars gyventojams, kaip ir kur tinkamai priduoti atliekas.<br> VASA nuotr.
 Šiandien ir savaitgalį VASA kontrolieriai aktyviai tikrins tvarką prie komunalinių atliekų konteinerių ir patars gyventojams, kaip ir kur tinkamai priduoti atliekas.<br> VASA nuotr.
 Šiandien ir savaitgalį VASA kontrolieriai aktyviai tikrins tvarką prie komunalinių atliekų konteinerių ir patars gyventojams, kaip ir kur tinkamai priduoti atliekas.<br> VASA nuotr.
 Šiandien ir savaitgalį VASA kontrolieriai aktyviai tikrins tvarką prie komunalinių atliekų konteinerių ir patars gyventojams, kaip ir kur tinkamai priduoti atliekas.<br> VASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 9:51 AM

VASA kontrolieriai pastebi, kad nepaisant įvairių teisėtų galimybių priduoti buityje sukauptas atliekas, dalis daugiabučių namų gyventojų jomis nesinaudoja – nereikalingus baldus, buitinę techniką, remonto liekanas suneša prie mišrių atliekų konteinerių.

Prasidėjus visuomeninei akcijai „Darom“, VASA primena, kad aplinkos tvarkymo metu surinktų šiukšlių negalima palikti prie komunalinių atliekų konteinerių, jas akcijos dalyviai turi patys nuvežti į organizatorių nurodytas atliekų aikšteles ar kitas numatytas surinkimo vietas.

Šiandien ir savaitgalį VASA kontrolieriai aktyviai tikrins tvarką prie komunalinių atliekų konteinerių ir patars gyventojams, kaip ir kur tinkamai priduoti atliekas.

„Siekdami palaikyti švarą mieste pastebime, kad atsiradus bent vienam paliktam daiktui prie konteinerių, netrukus prie jo sunešami ir kiti. Miestiečiai tokiu būdu atsikrato baldais, išmeta šiferio lakštus, padangas, vaikiškus vežimėlius, žaislus, sporto inventorių.

Suprantama, kad tvarkant būstą, atsiranda daug nebereikalingų daiktų, tačiau šios atliekos turi būti atsakingai tvarkomos neteršiant aplinkos – bendro kiemo, žaidimų aikštelės, poilsio zonų“, – sako VASA Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus vadovas Romualdas Ambraška.

Pasak jo, dalis miestiečių skundžiasi netvarka, praneša apie pažeidėjus, kiti gi elgiasi neatsakingai ir neišmintingai. „Vieno ar kito asmens paliktų stambių atliekų išvežimas kainoja papildomai, šie kaštai vėliau paskirstomi visiems

gyventojams, kurie bendrai naudojasi mišrių atliekų konteineriais, tokiu būdu tiems gyventojams didėja ir rinkliavos mokestis už mišrių atliekų tvarkymą“, – teigia Romualdas Ambraška.

VASA atstovas primena, kad vilniečiams rinkliavos mokėtojams įmonė teikia individualią stambių gabaritų atliekų išvežimo paslaugą be papildomo mokesčio vieną kartą per dvejus metus, ją galima užsisakyti savitarnos svetainėje.

Didelių gabaritų atliekas gyventojai gali nuvežti į didelių gabaritų surinkimo aikšteles, o dar tinkamus naudoti daiktus galima priduoti stotelėse „DĖK‘UI“. Išmetus atliekas kieme ar kitoje vietoje – padaromas pažeidimas, už kurį taikomos baudos.

„Iš tiesų nėra malonu bausti pažeidėjus. Norime patarti, suteikti rekomendacijas gyventojams, kaip rūšiuoti atliekas, kur jas priduoti, kaip užsisakyti nemokamą išvežimo paslaugą. Tad jei gyventojai pamato kieme mūsų darbuotoją, raginame drąsiai į jį kreiptis. Juk visiems žymiai smagiau matyti švarią aplinką mūsų mieste“, – tikina VASA atstovas.

„Palaikome aplinkos švarinimo akciją „Darom“ ir patys skatiname miestiečius rūpintis švara ne tik savo kieme, bet ir bendrose erdvėse. Akivaizdu, kad tokių akcijų reikia ir daugiabučių namų kiemuose, bet švarinant aplinką vienoje vietoje, neturi būti teršiamos kitos vietos.

Todėl ypač svarbu, kad akcijos metu surinktos šiukšlės būtų išrūšiuotos ir priduotos į joms skirtas aikšteles“, – atkreipia dėmesį VASA Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus vadovas.

Šių metų akcijos „Darom“ organizatoriai ir VASA atstovai kviečia gyventojus ne tik surinkti šiukšles, bet ir tinkamai jas išrūšiuoti bei perduoti atliekų tvarkytojams.

Ką daryti, kad prie konteinerių būtų švaru ir tvarkinga

  • Konteinerių aikštelėse nepalikite jokių atliekų. Uždarykite konteinerių dangčius, kad paukščiai ir gyvūnai neišnešiotų atliekų. Rūšiuokite atliekas ir naudokitės konteineriais pagal jų paskirtį.
  • Birias atliekas (maisto ar kitas) sudėkite į maišus ir juos užriškite prieš išmesdami, kad jos nepasklistų, neišsibarstytų aplink konteinerius.
  • Didelių gabaritų atliekas, padangas, remonto liekanas ir kitas priduokite į šių atliekų surinkimo aikšteles arba užsakykite jų išvežimą iš namų, tačiau neneškite jų prie konteinerių ar į kiemą.
  • Žaliąsias atliekas (medžių ir krūmų šakas, augalų liekanas) išvežkite į jų surinkimo aikšteles patys arba užsakykite išvežimą, kompostuokite, jei tik turite tokią galimybę.
  • Neužstatykite privažiavimo prie konteinerių. Atsakingai pirkite ir vartokite – tik tiek, kiek tikrai reikia Sudrausminkite pažeidėjus, patarkite, kaip tinkamai tvarkyti atliekas.

Jei pastebėjote perpildytą mišrių atliekų konteinerį – praneškite SĮ VASA: tel. 19118, +370 650 04 949, el. p. rinkliava@sivasa.lt, www.sivasa.lt

Kur dėti nebenaudojamus didelių gabaritų daiktus?

Užsakyti individualią atliekų išvežimo paslaugą VASA savitarnoje savitarna.sivasa.lt Priduoti į VAATC didelių gabaritų surinkimo aikšteles www.vaatc.lt/aiksteles Tinkamus naudoti daiktus galima priduoti stotelėse „DĖK‘UI“ www.stoteledekui.lt

Ką daryti pastebėjus arba nustačius asmenis, kurie išmetė savo daiktus prie mišrių komunalinių atliekų arba rūšiuojamų atliekų bendro naudojimo konteinerių?

Pranešti savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui (viesoji.tvarka@vilnius.lt) arba SĮ VASA (rinkliava@sivasa.lt) kartu su vaizdiniais įrodymais.

Daugiau informacijos apie didelių gabaritų atliekų tvarkymą ir rūšiavimą:

https://sivasa.lt/d-u-k https://sivasa.lt/kaip-teisingai-rusiuoti https://sivasa.lt/atlieku-tvarkymo-patarimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.