Kartu su populiariu maisto produktu nepastebimai suvalgome ir vieną pavojingą medžiagą

Kvinslando universiteto mokslininkai nusprendė patikrinti, ar ryžiuose yra mikroplastiko. Ir rado jo daugiau nei tikėjosi, ypač greitai paruošiamuose ryžiuose.

 Greitai paruošiamuose ryžiuose plastiko dar daugiau - net 13 miligramų mikroplastiko 100 gramų ryžių.<br>Alena Dvorakova nuotr.
 Greitai paruošiamuose ryžiuose plastiko dar daugiau - net 13 miligramų mikroplastiko 100 gramų ryžių.<br>Alena Dvorakova nuotr.
 Greitai paruošiamuose ryžiuose plastiko dar daugiau - net 13 miligramų mikroplastiko 100 gramų ryžių. <br> Scanpix nuotr.
 Greitai paruošiamuose ryžiuose plastiko dar daugiau - net 13 miligramų mikroplastiko 100 gramų ryžių. <br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2021, 6:31 PM

Kasmet pasaulis suvalgo vis daugiau ryžių. Taip yra ne tik dėl augančios populiacijos, bet ir dėl besikeičiančių mitybos įpročių. Daugiau nei 500 milijonų tonų per metus – tiek ryžių suvalgo žmonės. Daugiausia jų suvalgoma Kinijoje, Indijoje, Bangladeše ir kitose Azijos šalyse.

Ryžius neabejotinai valgote ir jūs. Galbūt valgote ir apvirtus ryžius, kuriuos galima paruošti vos per kelias minutes – juk tai yra labai patogu!

Tačiau Kvinslando universiteto mokslininkai jums turi blogų žinių – ryžiuose yra nemažai mikroplastikų. Jie patikrino kelias populiarių ryžių rūšis, jose ieškodami polietileno, akrilo, poliesterio ir kitų plastikų. Paaiškėjo, kad 100 gramų ryžių yra apie 3-4 miligramai plastiko. Tai – mažytės, nematomos dalelės, apie kurias jūs net nežinote. Jos neskleidžia kvapo, nepasirodo paruoštuose ryžiuose.

Greitai paruošiamuose ryžiuose plastiko dar daugiau – net 13 miligramų mikroplastiko 100 gramų ryžių. Mokslininkai skaičiuoja, kad Australai per metus vidutiniškai vien su ryžiais suvalgo po gramą plastiko. Jis į jų maistą patenka gamybos ir pakavimo procesų metu.

Manote, kad tai – nedidelis plastiko kiekis? Mokslininkai net nežino, kaip jis kenkia sveikatai. Bet būtų saugu spėti, kad jis nėra naudingas organizmui.

Ryžių plovimas padeda – taip galite pašalinti 20-40 % plastiko. Bet norint visiškai jo atsikratyti, tektų keisti gamybos procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.