Nuo Antarktidos ledyno atskilo pats didžiausias pasaulio ledkalnis: mastai išties gąsdinantys

Palydovai pastebėjo didesnį nei Maljorka ledkalnį, kuris atskilo nuo Antarkties ledo šelfo. Šiuo metu tai didžiausias ledkalnis pasaulyje, kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

 Ledkalnių skilimas ir atitrūkimas yra natūralus procesas, tačiau dėl klimato kaitos šis procesas yra ypač suintensyvėjęs<br> Scanpix nuotr.
 Ledkalnių skilimas ir atitrūkimas yra natūralus procesas, tačiau dėl klimato kaitos šis procesas yra ypač suintensyvėjęs<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Meteo.lt

2021-05-20 10:18, atnaujinta 2021-05-21 09:11

Toks didžiulis, net 4320 kvadratinių kilometrų, ledkalnis atskilo nuo Rone šelfinio ledyno ir šiuo metu pamažu išplaukia į Vedelio jūrą.

Ledkalnių skilimas ir atitrūkimas yra natūralus procesas, tačiau, kaip teigia Lietuvos hidrometeorologijos centro atstovai, dėl klimato kaitos šis procesas yra ypač suintensyvėjęs.

A-76 ledkalnis buvo pastebėtas Copernicus Sentinel-1 misijos metu.

Jo dydis siekia net 170 km ilgio ir 25 km pločio, bei yra didesnis už Maljorkos salą. Kad Lietuvos gyventojui būtų paprasčiau suprasti koks didžiulis šis atskilęs ledo gabalas, palyginus jį su Vilniaus miesto savivaldybės plotu – šis už ją didesnis net vienuolika kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.