Lietuvoje gerokai sumažės vienkartinių plastikinių gaminių

Aplinkos ministerija, siekdama, kad Lietuvoje būtų įgyvendinta Vienkartinio plastiko mažinimo direktyva, draudžianti teikti rinkai kai kuriuos vienkartinius plastikinius ir visus aerobiškai skaidaus plastiko gaminius, parengė keturių teisės aktų pakeitimus.

Patikslinti teisės aktai leistų užtikrinti, kad mūsų aplinkoje liktų vis mažiau netvaraus plastiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Patikslinti teisės aktai leistų užtikrinti, kad mūsų aplinkoje liktų vis mažiau netvaraus plastiko.<br>V.Balkūno nuotr.
Patikslinti teisės aktai leistų užtikrinti, kad mūsų aplinkoje liktų vis mažiau netvaraus plastiko.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Patikslinti teisės aktai leistų užtikrinti, kad mūsų aplinkoje liktų vis mažiau netvaraus plastiko.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos ministerija

2021-09-01 15:14

Tai Atliekų tvarkymo, Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo, Aplinkos apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos. Pataisoms trečiadienį pritarė Vyriausybė ir teiks jas Seimui.

Patikslinti teisės aktai, pasak Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vadovės Vilmos Slavinskienės, leistų užtikrinti, kad mūsų aplinkoje liktų vis mažiau netvaraus plastiko.

Priėmus siūlomus Atliekų tvarkymo įstatymo ir Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus, bus įtvirtintas draudimas teikti rinkai aerobiškai skaidaus plastiko ir tam tikrus vienkartinius plastikinius gaminius (ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, maišiklius, tam tikrus vienkartinius gaminius iš išplėstojo polistireninio putplasčio – vartoti paruošto maisto tarą, gėrimų indelius ir tarą), nepaženklintus pagal nustatytus reikalavimus tam tikrus vienkartinius plastikinius gaminius (higieninius paketus, drėgnąsias servetėles, tabako gaminius su filtrais, gėrimų indelius), o nuo 2024 m. liepos 3 d. – 3 litrų ir mažesnės talpos vienkartinę plastikinę gėrimų tarą.

Pataisomis bus aiškiai apibrėžtos aerobiškai skaidaus plastiko ir vienkartinių plastikinių gaminių, taip pat žvejybos įrankių, kurių sudėtyje yra plastiko, gamintojų ir importuotojų teisės bei pareigos.

Aplinkos apsaugos įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai skirti nustatyti juridinių asmenų atsakomybę ir sankcijas už Atliekų tvarkymo įstatymo ir Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo projektuose nustatytų reikalavimų nevykdymą ar netinkamą vykdymą.

Minėtosios teisės aktų pataisos leis sumažinti aerobiškai skaidaus plastiko ir tam tikrų vienkartinių plastikinių gaminių, žvejybos įrankių, kurių sudėtyje yra plastiko, poveikį aplinkai ir skatins pereiti prie žiedinės ekonomikos kuriant novatoriškus ir tvarius verslo modelius, gaminius bei medžiagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.