Už atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus siūloma bausti be įspėjimo

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Audriaus Petrošiaus pristatytą Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimą (projektas Nr. XIVP-670), kuriuo siekiama griežčiau bausti už savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus.

Šiukšlės miške. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiukšlės miške. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 3:50 PM, atnaujinta Sep 16, 2021, 3:51 PM

„Prasižengus pirmąjį kartą, esant tam tikroms aplinkybėms, gali būti skiriama pusė minimalios baudos, o įspėjimas, kaip sankcija, nemotyvuoja pradėti proceso, tokiu būdu dažnai nesiimant veiksmų, kad teisės norma efektyviai funkcionuotų praktikoje. Svarbu suprasti, kad tyrimo atlikimas ir teisės normos taikymo procesas reikalauja administracinių resursų, todėl įspėjimas, kaip sankcija, net iš dalies nekompensuoja valstybės naudojamų administracinių kaštų.

Augant visuomenės sąmoningumo lygiui dėl aplinkos tausojimo, tolerancija neatsakingam atliekų tvarkymui, teršimui ar šiukšlinimui visuomenėje mažėja, tai turėtų atsispindėti ir teisėtose pasekmėse pažeidimus atliekantiems asmenims“, − argumentuoja pataisos reikalingumą iniciatorius.

Teikiama pataisa siūloma panaikinti už atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimą numatytą įspėjimą, kaip sankciją. Už pažeidimą iškart grėstų bauda nuo 30 iki 140 eurų. Tokiu būdu siekiama skatinti atsakingas institucijas efektyviai taikyti šią nuostatą praktikoje, pradedant ir atliekant su šios normos pažeidimu susijusius tyrimus.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 81 Seimo narys, prieš – 4, susilaikė 27 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti spalio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.