B. Johnsonas: JT derybos dėl klimato kaitos – lūžio taškas žmonijai

Trečiadienį Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, karštai ragindamas pasaulį mažinti anglies dioksido išmetimą, JT derybas dėl klimato kaitos, vyksiančias lapkričio mėnesį Glazge, pavadino paskutine galimybe žmonijai.

EPA-ELTA nuotr. 
EPA-ELTA nuotr. 
EPA-ELTA nuotr. 
EPA-ELTA nuotr. 
EPA-ELTA nuotr. 
EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-23 09:26

B.Johnsonas Jungtinėse Tautose pasakė, kaip jam būdinga, spalvingą kalbą ir paragino žmoniją nelaikyti planetos „nesunaikinamu žaislu“ bei perspėjo dėl negrįžtamos klimato kaitos žalos.

„Padarysime šią nuostabią planetą negyvenamą ne tik mums, bet ir daugeliui kitų rūšių“, – sakė jis Generalinėje asamblėjoje.

„Štai kodėl Glazge vyksiantis COP26 aukščiausiojo lygio susitikimas yra lūžio taškas žmonijai“, – sakė jis, vartodamas oficialų JT klimato organizacijos šalių konferencijos susitikimo pavadinimą.

B.Johnsonas perspėjo, kad pasaulinės temperatūros kilimas jau neišvengiamas, tačiau paragino savo kolegas lyderius įsipareigoti imtis esminių pokyčių, kad būtų sustabdytas tolesnis atšilimas.

Pasak jo, šalys turi prisiimti atsakomybę už „destrukciją, kurią sukeliame ne tik savo planetai, bet ir sau patiems“.

„Atėjo laikas žmonijai suaugti, – sakė B.Johnsonas. – Jei norite pavyzdžio, kad niūrieji mokslininkai pasirodė esą teisūs, pažvelkite į COVID‘ą“.

B.Johnsonas pagyrė Kinijos prezidentą Xi Jinpingą už jo neseniai duotą pažadą nutraukti naujų akmens anglimi kūrenamų energijos jėgainių statybą užsienyje.

Tačiau jis paragino šalį, kuri išmeta 28 proc. pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų, žengti dar toliau ir nutraukti anglių naudojimą šalies viduje, sakydamas, kad JK yra įrodymas, jog tai įmanoma.

B.Johnsonas savo kalboje pasitelkė ir humorą.

„Ir kai varliukas Kermitas dainavo „Nelengva būti žaliam“ – Pamenate tą dainą? – tai žinokite, kad jis klydo. Jis klydo. Būti žaliuoju yra lengva, ne tik lengva, bet ir naudinga, ir teisinga“, – sakė B.Johnsonas.

Premjeras taip pat sakė, kad reikėtų sodinti daugiau medžių, ragino naudoti daugiau vėjo energijos.

„Šiaurės jūroje tarp Didžiosios Britanijos ir Olandijos esančioje nuskendusioje Dogerlando prerijoje, pasistatėme didelius miškus nuostabių vėjo turbinų“, – sakė jis, turėdamas omenyje sausumos ruožą, kuris jungė Didžiąją Britaniją su žemynine Europa prieš tūkstančius metų, iki kol jį užliejo kylantis jūros lygis.

„Tiesą sakant, mes gaminame tiek daug energijos iš jūrų vėjo, kad galvoju šiaurės vėjų dievo garbei pasikeisti vardą į „Boreas“ Johnsonas“, – šmaikštavo britų premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.