„Greenpeace“ laivai blokavo „Shell“ gamyklą Nyderlanduose

Dešimtys „Greenpeace“ aktyvistų pirmadienį laivais blokavo Nyderlandų Roterdamo uoste esančią naftos perdirbimo gamyklą „Shell“, protestuodami prieš iškastinio kuro reklamą.

Aktyvistų protestas. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Aktyvistų protestas. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Aktyvistų protestas. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Aktyvistų protestas. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 4, 2021, 5:27 PM

Aplinkosaugos grupės kovotojai buriniu laivu, baidarėmis ir guminėmis valtimis trukdė įvažiuoti į naftos perdirbimo gamyklą, pranešė AFP žurnalistai. Vėliau Nyderlandų policija suėmė 17 aktyvistų ir pašalino grupę protestuotojų, užlipusių ant naftos rezervuaro, pranešė „Greenpeace“.

„Greenpeace“ ir dar 20 grupių pateikė peticiją, raginančią Europos Sąjungą uždrausti iškastinio kuro bendrovių reklamą ir rėmimą. „Šiuo veiksmu siekiama parodyti poreikį uždrausti iškastinio kuro reklamą ir rėmimą, – naujienų agentūrai AFP sakė viena iš pagrindinių protesto organizatorių Silvia Pastorelli. – Mes to ėmėmės prieš „Shell“, nes ji yra viena iš blogiausių kompanijų, vaizduojančių, kad yra draugiškesnės aplinkai, bet nieko esminio nedarančių“.

Protesto akcija prasidėjo, kai „Greenpeace“ jachta „Beluga II“ išmetė inkarą prieš įėjimą į keletą naftos perdirbimo gamyklų, tarp jų ir priklausančią Anglijos ir Nyderlandų naftos milžinei.

„Užaugau skaitydamas ženklus, kaip žudo cigaretės, bet niekada nemačiau panašių įspėjimų degalinėse ar ant degalų bakų, – sakė aktyvistė Chaja Merk. – Baugu, kai mano mėgstamiausias sporto šakas ir muziejus remia oro linijos ir automobilių kompanijos“.

„Greenpeace International“ vadovė Jennifer Morgan atkreipė dėmesį, kad COP26 klimato viršūnių susitikimas Glazge, Škotijoje, vyks mažiau nei už mėnesio. Tačiau „Europa nerimsta, kaip padidinti iškastinių dujų gamybą, kuri mus pasmerks dar daugiau išmetamų teršalų, kai iš tikrųjų mums reikia atsikratyti šios priklausomybės“, – sakė ji.

Nei „Shell“, nei Nyderlandų policija iškart nepateikė jokių komentarų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.