S. Gentvilas: saugomos teritorijos naujajame poligone Rūdninkuose nebus paliestos

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad Rūdninkuose esančio poligono teritorijos plėtra yra tinkamiausias sprendimas. Jis patikino, kad visas neigiamas poveikis gamtai bus kompensuotas.

Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2021, 2:19 PM, atnaujinta Oct 18, 2021, 2:20 PM

„Pasirinkimas tikrai yra sudėtingas, studija atlikta išsami ir reikia pasakyti, kad esamo poligono teritorijos plėtra turbūt yra racionaliausias kelias“, – po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio sakė S. Gentvilas.

Po VGT posėdžio taip pat kalbėjęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad kariniai poligonai saugomose teritorijose yra normali praktika. Kaip pavyzdį A.Anušauskas paminėjo „Natura 2000“ įkurtą poligoną Danijoje. S.Gentvilo nuomone, poligono kūrimas gamtai gali būti naudingas.

„Europoje nėra priešpriešos tarp poligonų ir saugomų teritorijų. Lietuvoje yra poligonų, kurie yra saugomos teritorijos ir kai kurioms saugomoms teritorijoms poligonų veikla iš esmės kartais net yra užuovėja nuo ūkininkavimo miškuose arba aktyvesnio žmogaus dalyvavimo“, – teigė ministras.

Anot jo, poligonas bus aptvertas tik išimtiniais atvejais, kai bus vykdomi kariniai veiksmai, kitais atvejais visuomenei jis bus prieinamas.

Anot ministro, bus siekiama išvengti neigiamo poveikio, o jeigu toks bus, valstybė jį kompensuos.

„Yra sutarimas Valstybės gynimo taryboje su Lietuvos kariuomene ir Krašto apsaugos ministerija, kad visas neigiamas poveikis bus kompensuotas, kad ir koks jis būtų. Mes pereisime išsamų planavimo procesą, įvertinant aplinkosaugines ir socialines investicijas, kurios bus daromos ten, ir išsamiai aptarsime neigiamą poveikį“, – sakė S.Gentvilas.

S.Gentvilo teigimu, Vyriausybė jau kitų metų biudžete numato saugomų teritorijų ir saugomų vertybių patikslinimą, suderintą su Europos Komisija. Pasak jo, bus taikoma geriausia gamtosauginė praktika.

ELTA primena, kad A.Anušausko vadovaujama KAM šių metų pradžioje paskelbė atšaukianti praėjusios Vyriausybės Vakarų Lietuvoje suplanuoto poligono statybas. Šiam kariniam objektui buvo numatyta teritorija, apimanti Telšių, Akmenės, Mažeikių rajonų teritorijas. Su tokiu planu nebuvo supažindinti nei vietos gyventojai, nei žemės ir miškų savininkai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.