Australija į COP26 vyksta užsibrėžusi nulinių emisijų tikslą

Australija vyks į COP26 klimato konferenciją užsibrėžusi tikslą iki 2050 m. tapti neutralia klimatui, tačiau nekeis savo įspareigojimų iki 2030-ųjų, antradienį teigė premjeras Scottas Morrisonas.

Australijos premjeras Scott Morrison. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Australijos premjeras Scott Morrison. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-26 10:39

Kanbera prieš tai buvo kaltinama delsimu paskelbti nulinių emisijų tikslą, o S.Morrisonas sulaukė kritikos, nes buvo pareiškęs galimai išvis nedalyvausiąs JT klimato konferencijoje COP26, kuri prasidės sekmadienį Glazge. Nepaisant to, vėliau jis patvirtino savo dalyvavimą.

„Glazge patvirtinsiu, kad Australija toliau vaidins savo vaidmenį. Mes nustatysime tikslą iki 2050 m. pasiekti nulines emisijas ir turime aiškų planą, kaip tai padaryti“, – S.Morrisonas rašė straipsnyje, kurį paskelbė „News Corp“.

Tačiau Australija nekeis esamų emisijų mažinimo tikslų iki 2030-ųjų, kadangi šalis šiuo metu eina tinkamu keliu pasiekti dabartinį tikslą, teigė S.Morrisonas. Vyriausybė yra užsibrėžusi iki 2030 m. sumažinti emisijas 26–28 proc. nuo 2005 m. lygio.

S.Morrisono Liberalų partijai ir jos jaunesniajai koalicijos partnerei Nacionalinei partijai po ilgų ginčų galiausiai pavyko pasiekti galutinį susitarimą dėl klimato tikslų. Australijos žiniasklaida skelbė, kad vėliau antradienį bus paviešinta daugiau detalių apie nulinių emisijų planus.

Anot pirmadienį paskelbtos Jungtinių Tautų ataskaitos, naujausi 192 COP26 dalyvaujančių šalių veiksmų dėl klimato planai yra nepakankami ir pasaulinė vidutinė temperatūra iki šio šimtmečio pabaigos galimai vis vien padidės 2,7 proc.

COP26 laikoma svarbiausia konferencija dėl visuotinio atšilimo nuo 2015 m. Paryžiaus klimato susitarimo, pagal kurį pasaulio šalys užsibrėžė tikslą apriboti temperatūros šilimą iki 2 ar 1,5 laipsnio Celsijaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.