B. Johnsonas: COP26 klimato susitarimas turi „nusivylimo atspalvį“

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas sekmadienį gyrė „išties istorinį“ susitarimą spartinti veiksmus, kuriais siekiama lėtinti klimato kaitą, žymintį „anglių energetikos pabaigos pradžią“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 10:42 AM, atnaujinta Nov 17, 2021, 8:38 AM

Tačiau jis sakė „džiaugsmas dėl pažangos“, pasiektos per Glazge vykusią Jungtinių Tautų klimato konferenciją COP26, turi „nusivylimo atspalvį“, nes nepavyko susitarti, kad visos šalys palaipsniui atsisakytų naudoti kaip kurą angliavandenilius.

Šeštadienį, po dvi savaites įtemptų trukusių derybų, beveik 200 šalių pasirašė tarptautinį susitarimą dėl pastangų stabdyti įsibėgėjusį pasaulio klimato šiltėjimą, bet nesugebėjo priimti sprendimų, kurie, anot mokslininkų, yra būtini aštrėjančiai krizei suvaldyti.

Konferencijai pasiekus finišo tiesiąją Indija ir Kinija sušvelnino renginio baigiamąjį dokumentą, pareikalavusios, kad tekste būtų raginama „laipsniškai mažinti“ anglių vartojimą, o ne jo „laipsniškai atsisakyti“. Dėl šio žingsnio COP26 prezidentas Alokas Sharma buvo priverstas atsiprašyti ir pasakyti, kad Azijos milžinė turi paaiškinti savo sprendimą.

„Tie, kam klimato kaita jau dabar yra gyvybės ir mirties klausimas, kurie gali tik žiūrėti, kaip užliejamos jų salos, jų dirbami laukai virsta dykuma, jų namai niokojami audrų – jie iš šio viršūnių susitikimo reikalavo šio aukšto lygio užmojų“, – kalbėjo B.Johnsonas.

„Nors daugelis mūsų buvo linkę to imtis, tai tinka kalbant ne apie visus“, – pridūrė Britanijos premjeras, bet konkrečiai Indijos ir Kinijos nepaminėjo.

„Liūdna, bet tokia yra diplomatijos prigimtis, – tęsė B.Johnsonas. – Galime užsiiminėti lobizmu, galime įtikinėti, galime raginti, bet negalime priversti suverenių valstybių daryti, ko jos nepageidauja.“

„Šiaip ar taip, šį sprendimą turi priimti jos pačios – ir jos privalo jį apginti“, – kalbėjo jis.

Tačiau B.Johnsonas sakė įžvelgiantis ir teigiamų dalykų – pavyzdžiui, kad pavyko „rodyklę pasukti atgal“ iki pasaulio klimato atšilimo „maždaug dviem [Celsijaus] laipsniais. Vis dėlto COP26 delegatai neužsitikrino pakankamai priemonių, kad klimato atšilimas būtų apribotas kaip numato 2015 metų Paryžiaus sutartis – iki 1,5–2 Celsijaus laipsnių, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

„Nepaisant visų mūsų nesutarimų, pasaulis nepaneigiamai juda teisinga kryptimi“, – sakė premjeras ir tikino, kad siekis apriboti atšilimą 1,5 laipsnio „tebėra gyvas“.

B.Johnsonas pridūrė, kad dabar reikia dirbti, šalims siekiant išpildyti savo įsipareigojimus.

„COP26 parodė, kad galime tai padaryti – galime užbaigti savo priklausomybę nuo anglių ir iškastinio kuro. Galime įjungti stabdžius įsibėgėjančiai klimato kaitai ir galime išsaugoti mūsų unikalią planetą būsimoms kartoms“, – teigė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.