JAV tikisi glaudesnio Pekino ir Vašingtono bendradarbiavimo sprendžiant klimato krizę

Jungtinių Valstijų pasiuntinys klimato klausimams Johnas Kerry penktadienį išreiškė viltį, kad Pekinas ir Vašingtonas glaudžiau bendradarbiaus sprendžiant klimato krizę, abiem supervalstybėms sudarius susitarimą paspartinti veiksmus šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išlakoms mažinti.

JAV atstovas klimato kaitos klausimams John Kerry ir Japonijos premjeru Yoshihide Suga.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV atstovas klimato kaitos klausimams John Kerry ir Japonijos premjeru Yoshihide Suga.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 12:59 PM

Kalbėdamas per forumą Singapūre, buvęs valstybės sekretorius pabrėžė bendradarbiavimo svarbą, nors tarp dviejų didžiųjų ekonominių ir geopolitinių varžovių esama rimtų nesutarimų kitais klausimais, įskaitant Taivaną.

„Viliuosi, kad mūsų bendras darbas padidins keitimąsi duomenimis, nuomonėmis ir paskatins labai svarbų dialogą tarp mūsų, į kurį įsitrauks abiejų šalių aukščiausia vadovybė“, – sakė J.Kerry „Bloomberg“ Naujosios ekonomikos forume.

Kinija sutiko dirbti su mumis, kad būtų parengtas ambicingas – būtent ambicingas – nacionalinių veiksmų planas, kurį Kinija turi pristatyti ir imtis įgyvendinti iki [kitų metų Jungtinių Tautų klimato konferencijos] COP27“, – pridūrė jis.

Be metano ir anglies dvideginio išlakų mažinimo, Glazge pristatytas JAV ir Kinijos planas taip pat numato, kad dvi didžiausios teršėjos stengsis pagerinti vertinimo ir poveikio mažinimo priemones iškastinio kuro, atliekų ir žemės ūkio sektoriuose. Visgi susitarimas sulaukė kritikos dėl nekonkretumo.

Anksčiau šį mėnesį maždaug 100 valstybių prisijungė prie iniciatyvos iki 2030 metų bent 30 proc. sumažinti metano išlakas. Tačiau Kinijos tarp jų nebuvo.

Metanas yra antros pagal svarbą šiltnamio efektą skatinančios dujos po anglies dvideginio. Metanas atmosferoje išsilaiko daug trumpiau negu anglies dvideginis, bet jis daug veiksmingiau sulaiko šilumą. Šiuo metu metano koncentracija atmosferoje yra didžiausia per maždaug 800 tūkst. metų.

J.Kerry sakė, kad metano išlakų mažinimas yra veiksmingiausia, sparčiausiai įgyvendinama priemonė klimato kaitos problemai spręsti.

Jungtinės Valstijos planuoja, kad taps klimatui neutralios iki 2050 metų. Kinija siekia tai padaryti iki 2060-ųjų.

Tačiau Pekinas kol kas konkrečiai nenurodė, kaip ketina įgyvendinti šiuos tikslus, o aplinkosaugininkai įspėjo, kad šalis gali iki 2030 metų toliau didinti ŠESD išmetimo apimtis.

Netikėtas Kinijos ir JAV susitarimas buvo sudarytas Glazge vykusios Jungtinių Tautų klimato konferencijos COP26 kuluaruose. Jis numato, kad dvi didžiausios pasaulio ekonomikos sudarys bendrą darbo grupę ir organizuos reguliarius susitikimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.