Klaipėdoje – dar vienas taršos skandalas: atliekos tekėjo nešvariu kanalu

Klaipėdoje – dar vienas taršos skandalas. Jis yra susijęs su galima korupcija, klestėjusia iš uoste stovinčių laivų surenkant pavojingas atliekas.

Skandalas susijęs su galima korupcija, klestėjusia iš uoste stovinčių laivų surenkant pavojingas atliekas.<br>S.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Skandalas susijęs su galima korupcija, klestėjusia iš uoste stovinčių laivų surenkant pavojingas atliekas.<br>S.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-20 08:40

Įtarimai pareikšti šešiems asmenims – jūrų uoste atliekas tvarkančios bendrovės vadovui ir trims darbuotojams, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnui ir buvusiam bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vieno padalinio vadovui.

Jie įtariami nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir turto legalizavimu, apgaulinga buhalterine apskaita, kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu, neteisėtu atliekų gabenimu per Lietuvos sieną.

Įtariamųjų darbo vietose, namuose ir automobiliuose buvo atliktos kratos, rasta nemažai pinigų.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl beveik 30 nusikalstamų veikų epizodų. Jos užfiksuotos praėjusiais ir šiais metais.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdyba. Jos viršininkas Žydrūnas Krampalcas neatmetė, kad įtariamųjų gali būti ir daugiau.

Naftos produktais užterštos skystos atliekos gali prasiskverbti į gruntinius vandenis, pakenkti aplinkai ir žmonių sveikatai.

Aplinkai padaryta žala dar skaičiuojama.

Klaipėdos jūrų uoste skystas atliekas iš laivų surenka vienintelė įmonė – „Parsekas“. Ji pavasarį laimėjo konkursą trejiems metams. Už tokias paslaugas gaunamos milijoninės sumos.

Kol kas neatskleista, ar visas paslaugas atlikdavo ši bendrovė, ar buvo samdomi subrangovai.

Atliekos iš laivų buvo gabenamos į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valyklą. Įmonėje atliekamas vidaus tyrimas.

Įtariama, kad vieno padalinio vadovas gaudavo kyšių, o paskui nenurodydavo tikrojo atvežtų nuotekų užterštumo, kad sumažėtų taršos mokestis.

Tiriamos aplinkybės dėl galimo neteisėto pavojingų atliekų gabenimo iš Lietuvos į užsienio valstybes. Įtariama, kad atliekas tvarkanti bendrovė papirkinėjo aplinkosaugos inspektorių.

Esą už kyšius buvo siekiama palankaus sprendimo administracinio nusižengimo byloje, neteisėtų veiksmų tiriant konkurentų veiklą, siekiant užkirsti kelią kitoms bendrovėms dalyvauti pavojingų atliekų tvarkymo viešuosiuose pirkimuose.

Aplinkosaugininkai teigė, kad ši situacija, kai įtariamuoju tapo Klaipėdos valdybos pareigūnas, itin nemaloni. Jie bendradarbiauja su teisėsaugininkais ir tikisi, kad ateityje tokių situacijų nebebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.