Dėl galimo atliekų tvarkymo pažeidimo Vilkaviškio rajone parlamentaras L. Jonauskas kreipėsi į ministeriją ir STT

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Linas Jonauskas kreipėsi į aplinkos ministrą Simoną Gentvilą ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorių Žydrūną Bartkų dėl galimo atliekų tvarkymo pažeidimo Vilkaviškio rajone.

Linas Jonauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Jonauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 1:21 PM

Parlamentaras norėtų, kad būtų apgintas visuomenės interesas ir pradėtas tyrimas dėl įmonės, kuri Vilkaviškio rajone užteršė nuomojamą žemės sklypą statybinėmis atliekomis, neįvykdyto privalomojo nurodymo sutvarkyti žemės sklypą, pašalinant iš jo atliekas ir galimai aplaidaus aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno darbo, patvirtinant sklypo sutvarkymo faktą.

Pasak Seimo nario L.Jonausko, nors aplinkosaugininkai yra nustatę, kad laukuose iš viso užkasta beveik 8 tūkst. tonų statybinių atliekų, įmonės žala aplinkai įvertinta 33 mln. eurų, ji buvo įpareigota sutvarkyti nuomotą sklypą, tačiau gyventojai iki šiol negali dirbti sau priklausančios žemės dėl taršos statybinėmis atliekomis.

„Šokiruoja ne tik tai, kad keli verslininkai sugalvojo būdą, kaip nelegaliai atsikratyti statybinėmis atliekomis, jas palaidojant žemės sklype, bet ir istorijos atomazga.

Nors įmonė buvo įpareigota sutvarkyti sklypą ir išvežti iš jo atliekas, sklypo savininkų teigimu, ji tiesiog susmulkino atliekas ir to pakako gauti visus reikalingus dokumentus, kad sklypas būtų laikomas sutvarkytu, nors iki šiol jame neįmanoma dirbti žemės dėl joje palaidotų betono, šiferio, stiklo ir kitų atliekų.

Jei pasitvirtins informacija, kad aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnas patvirtino sklypo sutvarkymo faktą, nors atliekos nebuvo sutvarkytos, toks darbuotojas aplinkos apsaugos sistemoje turėtų nebedirbti“, – sakė L.Jonauskas.

Pasak jo, statybinėmis atliekomis gruntas Vilkaviškyje užterštas 2015 m., prokuratūra baudžiamąją bylą iškėlė 2019 m. Parlamentaro duomenimis, žala gamtai siekia 33 mln. eurų, šiuo metu įmonė yra pradėjusi bankroto proceso procedūras.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.