Ekstremali situacija dėl naftos produktų taršos Danės upėje išlieka

Įvairių institucijų specialistai Klaipėdoje trečiadienį nusprendė nešaukti Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio ir dėl vis pasirodančių taršos dėmių Danės upėje palikti galioti ekstremalią situaciją.

Teršalai Danės upėje. <br>AAD nuotr.
Teršalai Danės upėje. <br>AAD nuotr.
Danės krantinė. <br>G.Pilaičio nuotr.
Danės krantinė. <br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

Jan 5, 2022, 11:18 AM, atnaujinta Jan 5, 2022, 1:47 PM

Kaip BNS sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis, trečiadienio rytą buvo sušauktas darbinis pasitarimas, kuriame dalyvavo miesto meras Vytautas Grubliauskas, aplinkosaugininkų ir ugniagesių atstovai.

„Vienas iš klausimų buvo dėl Ekstremalios situacijos komisijos būrimo ir atšaukimo. Matome, kad poreikio nėra, situacija lokalizuota, bet nėra neutralizuota“, – BNS sakė A.Dobranskis.

Danės upėje vis dar pastebimi taršos pėdsakai, naftos plėvelė pasirodo tai vienoje, tai kitoje vietoje. Ties upe vis dar budi ugniagesiai, atliekantys valymo darbus.

„Vis tik vietomis pačioje teritorijoje atsiranda nežymių taršos dalelių. Manome, kad turi likti ekstremalus įvykis. Taršos šaltiniai nėra nustatyti. Apie atšaukimą ir komisijos sušaukimą kalbėsime kitą savaitę“, – komentavo A.Dobranskis.

Pasak pavaduotojo, teisės aktai nereglamentuoja terminų, kiek laiko ekstremali situacija gali galioti.

Taršos mastai neaiškūs

Penktadienį aplinkosaugininkai turėtų paskelbti tyrimo rezultatus, kurie parodys, kokia tiksliai medžiaga išsiliejo į Danės upę.

Nors taršos mastai nėra aiškūs, specialistai daro prielaidą, jog ištekėjo keli šimtai litrų naftos produktų.

Naftos dėmės pastebimos ne tik Danėje, bet ir uosto akvatorijoje, teigė savivaldybės atstovas.

„Keisti dalykai. Dėmės atsiranda nemenkais atstumais Danės upėje. Tikrai nelengvas iššūkis. Norime rezultato, kad rastume taršos šaltinį ir suprantame, kad Aplinkos apsaugos agentūra daro milžinišką darbą, bet kol kas aiškumo nėra“, – sakė A.Dobranskis.

Tarša Danėje aptikta praėjusio penktadienio naktį, tuomet dėl incidento paskelbta ekstremalioji situacija.

Po intensyvaus pareigūnų darbo, tarša Danės upėje lokalizuota, tačiau situacija atidžiai stebima toliau. Naujausia informacija pasidalinta bei tolimesni veiksmai aptarti šiandien vykusiame darbiniame aplinkosaugininkų, ugniagesių gelbėtojų, uosto direkcijos, savivaldybės specialistų susitikime.

„Siūlymų atšaukti ekstremalią situaciją kol kas nėra. Nors tarša ir lokalizuota, ji dar nėra likviduota, plona naftos produktų plėvelė vis pasirodo tai Danės upėje, tai Kuršių mariose. Specialistai bei pareigūnai atidžiai stebi situaciją ir nedelsiant imasi veiksmų pastebėję ar sulaukę pranešimo apie taršą.

Svarbus aspektas ir tas, kad šiuo metu aplinkosaugininkai dar negali įvardyti taršos šaltinio, tad tarnybų susitelkimas sprendžiant šią situaciją vis dar labai reikalingas“, – po pasitarimo sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Ekstremalios situacijos operacijų vadovė, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Laura Dagilienė informavo, kad situacija Danės upėje stebima, o ieškant galimo taršos šaltinio buvo patikrinti AB „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų išleistuvai – jokių pėdsakų, kad per juos būtų ištekėję naftos produktai, nerasta.

Taip pat apžiūrėtos uosto įmonių krantinės, taršos šaltinis čia taip pat nepastebėtas. Šiuo metu dar laukiama atsakymų ir iš laboratorijos, kuri turėtų pateikti išvadas apie teršalų sudėtį.

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, kasdien taip pat stebintys situaciją ir reaguojantys į pranešimus, atkreipė dėmesį ir galimas orų permainas – taršos likvidavimo eiga priklauso ir nuo gamtinių sąlygų: jei vanduo užšaltų, po atlydžio galimai pasirodytų naujos teršalų plėvelės dėmės. Dėl situacijos Danės upėje, pasak Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mariaus Garbenio, dedamos maksimalios pastangos, procesas reikalauja kantrybės ir ilgo darbo.

Situaciją uosto akvatorijoje bei Danės žiotyse taip pat stebi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto inspektoriai – padėtis kasdien apžiūrima plaukiant laiveliais.

Naftos produktų kvapą skleidžiančios dėmės pastebėtos naktį į gruodžio 31 d., apie 1 val. nakties. Siekiant likviduoti taršą, veiksmų nedelsiant ėmėsi Klaipėdos miesto valstybinio jūrų uosto direkcija, Savivaldybė, aplinkosaugininkai, Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PAGD) pareigūnai.

Buvo pastatytos boninės užtvaros, kurios neleido toliau plisti teršalams, atliktas jų surinkimas, skaidymas, aplinkosaugininkai paėmė teršalų mėginius, atliekamas tyrimas, siekiant nustatyti taršos šaltinį.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas antradienį teigė, jog atsakomybė už padarytą žalą gali siekti iki 35 tūkst. eurų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.