Nigerijoje po sprogimo naftos įrenginyje baiminamasi ekologinės katastrofos

Po sprogimo 2 mln. barelių talpos naftos terminalo plūduriuojančiame įrenginyje prie Nigerijos pietinės Deltos valstijos krantų baiminamasi ekologinės katastrofos.

Po sprogimo 2 mln. barelių talpos naftos terminalo plūduriuojančiame įrenginyje prie Nigerijos pietinės Deltos valstijos krantų baiminamasi ekologinės katastrofos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Po sprogimo 2 mln. barelių talpos naftos terminalo plūduriuojančiame įrenginyje prie Nigerijos pietinės Deltos valstijos krantų baiminamasi ekologinės katastrofos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-04 12:08, atnaujinta 2022-02-04 15:03

Operatorės „Shebah Exploration & Production Company Ltd“ (SEPCOL) ketvirtadienio pranešime sakoma, po „ankstų trečiadienio rytą įvykusio sprogimo... ugnis apėmė visą jūroje esantį mūsų objektą“.

Neaišku, kiek naftos buvo saugoma įrenginyje „FPSO Trinity Spirit“, kai jame įvyko sprogimas. Laivo, naudoto kaip plūduriuojantis naftos saugojimo ir iškrovimo įrenginys Ukpokičio naftos terminale, perdirbimo pajėgumai siekia 22 tūkst. barelių per dieną, o sandėliavimo pajėgumai – 2 mln. barelių.

SEPCOL generalinis direktorius Ikemefuna Okaforas sakė, kad pranešimų apie žuvusius žmones nėra, bet patvirtino, kad prieš „incidentą laive buvo 10 įgulos narių“.

Vyksta tyrimas nelaimės priežasčiai nustatyti, bendrovė stengiasi „suvaldyti situaciją“, sakė jis.

Vietos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti iš liepsnų apimto skęstančio laivo kylantys tiršti juodi dūmai.

Nigerijos karinio jūrų laivyno atstovas Sulemanas Dahunas naujienų agentūrai AFP sakė, jog laivynas „incidento vietoje dislokavo savo laivų, kad suteiktų būtiną pagalbą“.

Šalies naftos pramonės priežiūros komisija NUPRC nurodė, kad sprogimas sukėlė „didelį gaisrą“ ir kad buvo pradėtas tyrimas.

„Komisija imsis būtinų priemonių siekdama užtikrinti, kad būtų taikomos visos saugumo ir aplinkos apsaugos priemonės... gyvybėms ir aplinkai apsaugoti“, – sakė NUPRC atstovas Paulas Osu.

Galimas naftos išsiliejimas

Ketvirtadienį dar nebuvo galima pasakyti, ar nafta pradėjo lietis į jūrą.

Nigerijos nacionalinės agentūros NOSDRA, reaguojančios į naftos išsiliejimus, direktorius Idrisas Musa AFP sakė, kad incidento vietoje taip pat dirba NOSDRA pareigūnai.

Tačiau aplinkosaugos aktyvistai nerimavo dėl galimų padarinių.

„Neabejotinai išsilies naftos“, – sakė Mike'as Karikpo iš vietos nevyriausybinės organizacijos „Environmental Rights Action/Friends of the Environment“.

„Tai objektas, apdorojantis per 20 tūkst. barelių per dieną... Nafta pasieks aplinkines bendruomenes“, – sakė jis.

Nors Nigerija yra didžiausia Afrikos naftos gamintoja, jos produkcijos kaštai yra dideli dėl dažnų nelaimingų atsitikimų.

Naftos gavybos įrenginius anksčiau dažnai atakuodavo kovotojai, o dabar visame Gvinėjos įlankos regione aktyviai veikia Nigerijos piratai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.