Kviečia prisidėti prie Lietuvos upių švarinimo: dugne randama net šaldytuvų

Gegužės 27-29 dienomis visoje Lietuvoje vyks kasmetinė upių švarinimo iniciatyva „River Cleanup Lietuva“. Organizatoriai kviečia gyventojus registruoti tvarkymosi taškus ir burti komandas, kurios paskutinį pavasario savaitgalį padės išvalyti upes, tvenkinius ir jų pakrantes, prie kurių leisime laiką šią vasarą.

Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Praėjusių metų upių švarinimo akcijos akimirkos. <br>Autorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 3:29 PM

Milijoną kilogramų – tiek plastiko atliekų iš upių ir jų pakrančių iniciatyva „River Cleanup“ jau pašalino pasauliniu mastu. Pernai šis tarptautinis tvarkymosi projektas vyko beveik 50-yje pasaulio valstybių – nuo JAV ir Japonijos iki Ganos ir Kamerūno. Iniciatyvos įkūrėjas Thomas de Groote tikisi, kad iki 2025 m. iš upių visame pasaulyje pavyks pašalinti 100 milijonų kilogramų atliekų.

2017 m. Belgijoje gimusi iniciatyva Lietuvoje vyksta jau ketvirtus metus. Pernai čia upių švarinimui susibūrė bent 1 500 savanorių, kurie sutvarkė daugiau nei 80 užterštų teritorijų prie 33 upių.

Upėse galima rasti net televizorių

Kasmet vandens telkinių pakrantėse ar net pačiose upėse iniciatyvos dalyviai randa ne tik smulkių atliekų, tokių kaip plastikinės pakuotės, stiklinė gėrimų tara, nuorūkos, bet ir šaldytuvų, televizorių, baldų ir kitų buityje naudojamų stambiagabaričių daiktų. Tiesa, iniciatyvos organizatoriai pastebi ir teigiamų tendencijų – tos teritorijos, kurias savanoriai sutvarko, išlieka švarios, todėl kitais metais tvarkymuisi jau ieškoma kitų užterštų vietų.

„Prisijungti prie tvarkymosi kviečiame tiek bendruomenes, įmonių ar organizacijų kolektyvus, tiek ir šeimas ar pavienius asmenis. Pernai ypač aktyviai įsitraukė narų ir baidarininkų klubai, valtimis upes narstė ir atliekas iš jų traukė kariškiai, dažnai prisijungia ir gelbėtojų tarnybos.

Prisidėti galime kiekvienas, reikia tik rasti užterštą teritoriją, ją užregistruoti tarptautiniame žemėlapyje ir paskutinį pavasario savaitgalį subūrus grupę bendraminčių keliauti prie upės su pirštinėmis ir šiukšlių maišais rankose“, – sako „River Cleanup“ iniciatyvą Lietuvoje atstovaujančio Žaliosios politikos instituto direktorius Remigijus Lapinskas.

Tiesa, organizatoriai siūlo tvarkymuisi rinktis artimiausią atliekomis užterštą vandens telkinį, kurį galima pasiekti pėsčiomis ar kitu aplinkai draugišku būdu. O atliekas, jei jų nėra daug, kviečia išrūšiuoti artimiausiuose konteineriuose. Jei planuojama tvarkyti didesniu atliekų kiekiu užterštą plotą, rekomenduojama susisiekti ir suderinti jų išvežimą su seniūnija, savivaldybe ar atliekų tvarkymo kompanija tiesiogiai dar prieš tvarkymąsi.

Galimybė aktyviai praleisti laiką gamtoje

Organizatorių teigimu, ne visas gamtoje paliktas atliekas yra paprasta ištraukti, pakelti ir pristatyti į atliekų tvarkymo aikšteles. Pavyzdžiui, ilgai upėje gulėjusios padangos smenga į smėlį, todėl tenka pasinaudoti ir kastuvu ar kitais įrankiais. Todėl šiemet bus skiriama daugiau dėmesio fiziniam pasirengimui – dalyviai bus kviečiami prieš tvarkymąsi atlikti mankštą. Be to, visi bus supažindinami su profesionalaus trenerio paruoštomis gairėmis, kaip saugiai kelti sunkius daiktus.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) bei Lietuvos olimpinis fondas (LOF), antrus metus iš eilės skiriama finansine parama prisidedantis prie projekto įgyvendinimo, į šią iniciatyvą žvelgia ne tik kaip į galimybę prisidėti prie aplinkos švarinimo, bet ir kaip į puikią progą aktyviai leisti laiką gamtoje.

„Įvairiomis iniciatyvomis ir renginiais nuolat skatiname aktyvų gyvenimo būdą, kviečiame daugiau laiko praleisti gryname ore, dažniau judėti, įsitraukti ne tik į sportines, bet ir pramogines, socialines veiklas. Džiaugiamės, kad „LTeam STARTUP GOES GREEN“ programa jau antrus metus iš eilės finansuoja „River Cleanup“ iniciatyvą. Aplinkosaugos tema kasmet tampa vis aktualesnė, visi norime gyventi švariau, tvariau ir džiaugtis švaresniais Lietuvos ežerais ir upėmis“, – sako LOF direktorius Mantas Marcinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.