Vilnius – tarp 100 miestų, kurie sieks tapti neutraliais klimatui

Vilnius pateko tarp 100 Europos miestų, kurie pagal prestižinę ES misiją „100 klimatui neutralių ir išmaniųjų miestų“ įgyvendins eksperimentinę inovacijų programą ir iki 2030 m. taps poveikio klimatui nedarančiomis gyvenvietėmis.

Vilnius – tarp 100 miestų, kurie sieks tapti neutraliais klimatui.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Vilnius – tarp 100 miestų, kurie sieks tapti neutraliais klimatui.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 6:39 PM

ES misijos – Europos Komisijos koordinuojami veiksmai, kurių paskirtis yra sutelkti reikiamus išteklius: finansavimo programas, politinius sprendimus ir teisinį reglamentavimą, konkretiems strateginiams tikslams pasiekti. Šiuo atveju siekiama ne tik paspartinti miestų, jau žengiančių CO2 neutralumo link, žingsnius, bet ir įtraukti miestus, kurie tik pradeda šį kelią.

Europos Sąjunga siekia, kad visi jos miestai iki 2050-ųjų taptų žaliomis gyvenvietėmis, nedarančiomis neigiamo poveikio globaliniam klimatui. Vilnius ir dar 99 Europos miestai yra pasirengę tai padaryti greičiau ir perduoti įvairius institucinius, teisinius ir kitus įrankius kaip gerąją praktiką likusiai Europai.

„Tai yra didelė atsakomybė, bet kartu ir galimybė transformuoti miestą, didinant energinį efektyvumą ir energetinę nepriklausomybę“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pradinis misijos darbo etapas bus sutelktas padėti atrinktiems miestams rengiant miestų klimato sutartis – dokumentus, kuriuose bus numatytos priemonės, būtinos sumažinti poveikį klimatui iki minimumo, bei investicijų planai. Vėliau misijos platformoje miestams bus teikiama pagalba dėl piliečių įtraukimo, investicinių planų rengimo, bus rengiamos konsultacijos dėl finansavimo galimybių, padedama įgyvendinant sutartyse numatytus įsipareigojimus.

„Ši misija yra apie švaresnį orą, veiksmingesnes viešojo transporto sistemas ir apskritai inovacijas, leidžiančias taupyti energiją miestuose. Kartu – apie nepriklausomumą nuo iškastinio kuro importo, kas šiuo metu ypač aktualu“, – komentavo Vilniaus mero pavaduotojas Tomas Gulbinas.

Miestams, pasirašiusiems miestų klimato sutartis, taip pat bus suteiktas „Mission label“ ženklas, padėsiantis gauti papildomą finansavimą per ES programas, Europos investicijų banką ir privačius investuotojus.

Tuo pačiu misijos miestai naudosis galimybėmis dalyvauti tyrimuose ir bandomuosiuose inovacijų projektuose, dalinsis patirtimi su visais ES miestais. ES tyrimų ir inovacijų platforma „Horizon Europe“ iki 2023 m. į inovacijų projektus, susijusius su misija, investuos 350 mln. eurų.

„Viena pagrindinių naudų yra išskirtinis Vilniaus matomumas Europos žaliojo kurso kontekste. Tai yra konkurencinis pranašumas siekiant pritraukti viešąsias ir privačias investicijas, užsienio kapitalo įmones ir kvalifikuotus darbuotojus į Lietuvą, jau nekalbant apie Europos institucijų durų atvėrimą ir finansines misijos naudas“, – pabrėžia Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, kuruojantis energetikos sritį.

Paraiškas dalyvauti misijoje iš viso pateikė 377 miestai iš 26 ES šalių ir dar 8 susijusių valstybių. Tarp pareiškėjų buvo ir dar 8 Lietuvos miestai – Alytus, Gargždai, Kaunas, Kėdainiai, Klaipėda, Panevėžys, Tauragė ir Visaginas. Tarp šimto finalininkų taip pat pateko Tauragė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.