Nerimą kelianti žinia: dėl klimato kaitos gali išplisti tūkstančiai naujų virusų

Remiantis nauju tyrimu, iki 2070 m. dėl klimato kaitos tarp gyvūnų išplis tūkstančiai naujų virusų, ir tikėtina, kad dėl to padaugės naujų infekcinių ligų, kuriomis nuo gyvūnų užsikrės žmonės.

Remiantis nauju tyrimu, iki 2070 m. dėl klimato kaitos tarp gyvūnų išplis tūkstančiai naujų virusų, ir tikėtina, kad dėl to padaugės naujų infekcinių ligų, kuriomis nuo gyvūnų užsikrės žmonės.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Remiantis nauju tyrimu, iki 2070 m. dėl klimato kaitos tarp gyvūnų išplis tūkstančiai naujų virusų, ir tikėtina, kad dėl to padaugės naujų infekcinių ligų, kuriomis nuo gyvūnų užsikrės žmonės.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-01 10:04

Tai ypač aktualu Afrikos ir Azijos gyventojams – šie žemynai yra „karštieji taškai“, kuriuose pastaruosius kelis dešimtmečius pastebimas mirtinai pavojingų ligų užsikrėtimas nuo gyvūnų arba atvirkščiai.

Šis tyrimas ketvirtadienį buvo paskelbtas žurnale „Nature“. Mokslininkai tyrinėjo, kaip daugiau nei 3000 žinduolių rūšių gali migruoti ir dalytis virusais per ateinančius 50 metų, jei pasaulio temperatūra pakils 2 laipsniais, o naujausi tyrimai rodo, kad toks atšilimas – įmanomas.

Tyrėjai ramina, kad ne visi virusai išplis žmonėms arba taps koronaviruso masto pandemijomis, tačiau įvairių rūšių virusų skaičius padidina išplitimo žmonėms riziką.

„Verta pabrėžti, kad šie „susitikimai“ su sergančiais gyvūnais jau gali įvykti ir tai labiau tikėtina tose vietose, kur gyvena daug žmonių“, – sakė pediatras Aaronas Bernsteinas.

Tyrimo bendraautorius Gregory Albery teigė, kad klimato sukeltų infekcinių ligų greičiausiai jau yra, todėl pasaulis turėtų dėti daugiau pastangų, kad sužinotų apie tai ir pasiruoštų joms.

„To neįmanoma išvengti, net ir geriausiu klimato kaitos scenarijaus atveju“, – sakė Alberis.

Colinas Carlsonas, kuris taip pat buvo naujausios Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitos autorius, sakė, kad turime sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro, kad sumažintume infekcinių ligų plitimo riziką.

Jaronas Browne'as, klimato teisingumo grupės „Grassroots Global Justice Alliance“ organizatorius, sakė, kad tyrime pabrėžiama klimato neteisybė, kurią patiria žmonės, gyvenantys Afrikos ir Azijos šalyse.

„Afrikos ir Azijos tautos susiduria su didžiausia virusų grėsme, dar kartą iliustruojančia, kaip krizės priešakinėse linijose esančios šalys labai dažnai mažiausiai prisidėjo prie klimato kaitos“, – sakė J.Browne'as.

Parengta pagal The Independent inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.