Atnaujintas mobilus telefonas – tai dar vienas žingsnis tvarumo link

Lietuvoje kiekvienas, gebantis skaityti ir rašyti, turi mobilų telefoną. Tai išties labai nemažas kiekis elektroninės įrangos, kuri ir genda, ir pasensta morališkai, ir yra sugadinama vienokiu ar kitokiu būdu. Kasmet pasaulyje elektronikos atliekų padaugėja 2 mln. tonų.

Laidos rengėjų nuotr.
Laidos rengėjų nuotr.
Laidos rengėjų nuotr.
Laidos rengėjų nuotr.
Laidos rengėjų nuotr.
Laidos rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 5:31 PM

Tai skaičius, kurį sunku suvokti, bet prie to prisideda žmogaus įpročiai. Skaičiuojama, kad vienas Europos gyventojas kasmet sukaupia vidutiniškai 4–5 kg nepanaudotų elektroninių įrenginių, kurie vėliau būna išmetami kaip nereikalingi daiktai. Ar išmesdami eilinį mobilų telefoną kada nors paklausėte savęs, kur nukeliauja visos šios atliekos?

Laidos „Švarūs miestai – švari Lietuva“ kūrybinė komanda lankėsi Kauno įmonėse MTTC ir MOBILE CENTER, kurios atnaujina telefonus ir užsiima jų distribucija.

„Atnaujinti panaudoti išmanieji telefonai – tai telefonai, kurie yra surenkami, atnaujinami arba suremontuojami tam, kad juos būtų galima dar kartą parduoti rinkoje. Mes teikiame pilną mobiliųjų įrenginių aptarnavimą – nuo funkcinių gedimų šalinimo iki visiško įrenginio atnaujinimo.

Mūsų pagrindinis tikslas – atnaujinti telefonus ne naujomis detalėmis, o atnaujinti būtent subraižytas, neveikiančias telefonų detales ir tokiu būdu sutaupyti didelį kiekį medžiagų, resursų, gamtinių išteklių bei transporto išlaidų ir dar mažiau įtakoti aplinką“ – sako Andrius Mieželis, MTTC vykdantysis direktorius.

MTTC turi sutartis su beveik visais mobiliųjų įrenginių gamintojais. Sugedus telefonui, jūs galite būti beveik tikri, kad įranga atsidurs patikimų meistrų Lietuvoje rankose. Po tokio telefono atnaujinimo, įrenginys visiškai atitinka gamintojo specifikacijas.

„Atnaujinto telefono pakuotė yra pagaminta iš perdirbto kartono ir yra sertifikuota FSC sertifikatu, kuris suteikiamas įmonėms prisidedančioms prie miškų atsodinimo. Mes, kaip distributorius, rinkoje matome didelį tvarių produktų poreikį,“ – sako Justina Borčakovskienė, MOBILE CENTER rinkodaros vadovė.

Atnaujintiems telefonams suteikiama ir 2 metų garantija. „Mūsų pagrindinė idėja – prisidėti prie tvarumo vystymo. Todėl jau nebepakuojame aksesuarų, kuriuos daugelis vartotojų turi, taip mažiname elektronikos atliekų išmetimą į aplinką“, – verslo modeliu dalinasi Justina.

MOBILE CENTER ir MTTC yra pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Gamtos ateitis“ klientai. Organizacijos tikslas – atstovaujant Lietuvos gamintojams ir importuotojams, vystyti skaidrią ir efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo veiklą bei didinti gyventojų, savivaldos, verslo atsakomybę ir sąmoningumą aplinkos taršos pakuočių atliekomis bei jų rūšiavimo klausimais.

Kita laidos „Švarūs miestai – švari Lietuva“ stotelė – saulės parkas netoli Elektrėnų. Kūrybinė komanda sudalyvavo istoriniame įvykyje. Atsinaujinančiosios energetikos įmonė „Green Genius“ ir Elektrėnų savivaldybė ketvirtadienį žengė žingsnį energetinės nepriklausomybės link. Darbą pradėjo savivaldybei priklausanti nutolusi saulės elektrinė, kurios tikslas – žaliąja elektra aprūpinti savivaldybei priklausančias įstaigas: Elektrėnų darželius, mokyklas, socialinės globos centrus, ligoninę, kultūros centrą, biblioteką ir kitas savivaldybės įstaigas.

Elektrinė užtikrins daugiau negu pusę Elektrėnų savivaldybei ir jos įstaigoms reikalingos elektros energijos visus metus ir kiekvienais metais leis išvengti 580 t CO2.

Jau šį šeštadienį sužinosite, kad Lietuva yra pati tolerantiškiausia saulei šalis ir kad mes vieni pirmųjų pasaulyje nusprendėme, jog mūsų piliečiai nusipelnė naudoti saulės pagamintą energiją iš nutolusių parkų ir už elektrą mokėti tris kartus mažiau. Kviečiame Jus žiūrėti laidą „Švarūs miestai – švari Lietuva“ šeštadienį 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų