Ukraina pasiūlė Lietuvai atkurti ir globoti „Pushcha Radzivila“ nacionalinį parką

Lietuvos ir Ukrainos aplinkos ministrai susitikime Prahoje aptarė galimybę Lietuvai atkurti ir globoti „Pushcha Radzivila“ nacionalinį parką.

Lietuvos ir Ukrainos aplinkos ministrai susitikime Prahoje aptarė galimybę Lietuvai atkurti ir globoti „Pushcha Radzivila“ nacionalinį parką.<br>AM nuotr.  
Lietuvos ir Ukrainos aplinkos ministrai susitikime Prahoje aptarė galimybę Lietuvai atkurti ir globoti „Pushcha Radzivila“ nacionalinį parką.<br>AM nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 5:54 PM

Trečiadienį ir ketvirtadienį neformaliame Europos aplinkos ir klimato ministrų susitikime buvo aptarti biologinės įvairovės, klimato kaitos klausimai, ypatingas dėmesys skirtas karo Ukrainoje daromos žalos aplinkai mažinimui, pranešė Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, kalbėdamas apie karo nuniokotą Ukrainą ir kainą, kurią tenka mokėti už jos gamtai ir aplinkai padarytą žalą, akcentavo, kad pagrindinė ambicija turi būti darnios, žalios Ukrainos atstatymas.

Jo teigimu, pirmiausia reikėtų įgyvendinti priemones, kurios padėtų ne tik sumažinti sprogimų padarytą žalą aplinkai, gamtai, užtikrintų būtiniausias gyvenimo sąlygas žmonėms, bet ir ateityje sustiprintų energetinę šalies nepriklausomybę bei civilinį saugumą.

Susitikime pristatytas ir Lietuvos parengtas greitos pagalbos priemonių Ukrainai planas, kuriame numatyta pasirinktoje savivaldybėje padėti atstatyti gyvenvietės infrastruktūrą, sutvarkant pažeistus ar atstatant naujus geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų valymo įrenginius.

Lietuvos aplinkos ministras Simonas Gentvilas dvišaliame susitikime su Ukrainos ekologijos ir gamtos išteklių ministru Ruslau Strelecu taip pat aptarė, kaip Lietuva galėtų prisidėti prie Ukrainos atstatymo.

R.Strelecas informavo, kad Ukraina jau parengė ilgalaikius atstatymo tikslus, kurie apima ir žalos gamtai atstatymą. Ukrainiečiai planuoja pradėti nuo nacionalinių parkų atstatymo ir sutvarkymo ir tariasi su draugiškomis Ukrainai šalimis, kad jos parengtų po vieną nacionalinį parką lankymui.

Lietuvai pasiūlyta prisidėti prie naujausio, neseniai įsteigto nacionalinio parko „Pushcha Radzivila“, kuriame atkuriamos pelkės, parengimo geresnei laukinės gamtos ir buveinių apsaugai bei žmonių lankymui.

Dvišaliame susitikime aptartas artimiausiu metu planuojamas Lietuvos atstovų vizitas į Ukrainą. Aplinkos ministerijos vadovaujama delegacija, kurioje dalyvaus miškų ir vandentvarkos sektoriaus specialistai, verslo atstovai, turėtų susitikti su Ukrainos aplinkos sistemos darbuotojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.