Miškų urėdija nustatė Vilniaus pamiškėje rekordinį kiekį atliekų išvertusius asmenis

Valstybinių miškų urėdija pranešė surinkusi pakankamai įrodymų nustatant didelį kiekį atliekų Vilniaus pamiškėje išvertusius asmenis.

Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Šalia Vilniaus išverstos šiukšlės. <br>VMU nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 11:08 AM

Artimiausiu metu pažeidėjai bus nubausti, penktadienį pranešė urėdija.

Valstybinių miškų urėdija (VMU) neseniai skelbė apie šalia Vilniaus, Šalčininkų regioninio padalinio prižiūrimuose miškuose aptiktą apie 100 kubinių metrų šiukšlių kalną.

Anot urėdijos, šiuo metu surinkta pakankamai įrodymų identifikuoti galimai nusikalstamą veiką padariusius asmenis.

Įtaria šiukšlių vežėjus

Pasak institucijos, šiukšlės galėjo atkeliauti iš rekonstruojamo namo ir atvežti jas galėjo nelegalūs šiukšlių vežėjai.

„Nemaža problema šiai dienai yra nelegalus pasipelnymas iš šiukšlių surinkimo – nesąžiningi „verslininkai“ talpina skelbimus, kad išveža šiukšles ir jas surinkę iš nieko neįtariančių žmonių paima mokestį, o atliekas išmeta miške vietoj to, kad priduotų į surinkimo aikšteles.

Šiuo atveju labai trūksta lengvai prieinamos informacijos apie tai, kurie atliekų vežėjai yra tikri, o kurie tik tokiais apsimeta“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Saugodami miškus nuo teršėjų, kai rudenį matomas jų suintensyvėjimas, VMU miškininkai kartu su AAD pareigūnais rengia prevencinius reidus, kurių metu pareigūnai žvalgo pamiškes, kalbasi su miško lankytojais, vietos gyventojais.

Zonose, kuriose stebimi pasikartojantys neleistini atliekų išmetimo atvejai, yra įrengiamos mobilios vaizdo stebėjimo kameros.

Pilietiški žmonės taip pat nelieka abejingi gamtos niokojimui ir aktyviai dalijasi įvairia informacija apie neleistinas atliekų išvežimo paslaugas teikiančius asmenis bei įmones, rašoma pranešime.

Per metus – apie 1000 tonų

Pasak urėdijos, kasmet miškuose surenkama apie 1000 tonų įvairių atliekų. Didžiausią rūpestį miškininkams kelia į miškus verčiamos buitinės bei stambių gabaritų atliekos.

Valstybinių miškų urėdija jau dvejus metus iš eilės organizuoja miškų tvarkymo talką „Miško kuopa“, kurios metu gyventojai, pilietiški žmonės, padeda miškininkams iškuopti Lietuvos miškus, tačiau šiukšlių problema vis dar išlieka opi. Nelegalūs šiukšlių vežėjai ir toliau vykdo neteisėtas veiklas, šiukšlės tonomis vežamos į miškus bei vaizdingas vietas.

Šių metų akcijos „Miško kuopa“ metu pilietiškai nusiteikusi visuomenė vien Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų padalinyje, aplink Vilnių, surinko net 40 tonų šiukšlių – daugiausia statybinių atliekų.

Primenama, kad buitines atliekas, plastiką, metalą, kartoną, popierių ir stiklą gyventojai gali išmesti tam skirtuose rūšiavimo konteineriuose. Automobilių padangas, statybines ar stambiąsias atliekas nemokamai priima stambiųjų atliekų surinkimo aikštelės.

Miško teršimas, šiukšlinimas yra neteisėtas veiksmas, už kurį gresia administracinė atsakomybė. Pamačius miške šiukšlintojus reikia pranešti numeriu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.