Taršos šaltinis Danėje nustatytas, aplinkosaugininkai tęsia tyrimą

Sekmadienio rytą Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnai, gavę pranešimą apie taršą Danės upėje, skubiai nuvyko į įvykio vietą. Aplinkosaugininkai, nustatę tikslų taršos šaltinį, atlieka tolimesnį tyrimą.

Tarša Danėje. <br>AAD nuotr. 
Tarša Danėje. <br>AAD nuotr. 
Danės upė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Danės upė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Danės upė.<br>Klaipėdos jūrų uosto nuotr.
Danės upė.<br>Klaipėdos jūrų uosto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Sep 19, 2022, 2:38 PM

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai pakėlę droną, nustatė, kad naftos produktai į Danę bėgo iš AB „Klaipėdos vanduo“ išleistuvo. Ugniagesiai ėmėsi priemonių, kad tarša nepatektų į Kuršių marias.

Aplinkosaugininkams iškvietus įmonės atstovus, buvo rastas taršos šaltinis. Naftos produktais užterštos paviršinės nuotekos bėgo iš paviršinių nuotekų valymo įrengimų AB „Lietuvos geležinkeliai“ teritorijoje.

Nedelsiant iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paėmė teršalų mėginius.

„Incidentas galėjo įvykti dėl iškritusio gausaus lietaus Klaipėdos mieste, kai per valymo įrenginių apvadinę liniją išbėgo naftos produktai. Šiuo metu tyrimą tęsiame, pradedamas neplaninis ūkio subjekto patikrinimas“, – teigia Klaipėdos valdybos vadovė Ramunė Lukaševičienė.

Įmonės atstovas pradėjo paviršinių valymo įrenginių tvarkymo darbus, plovė trasas. Gavus laboratorinių tyrimų rezultatus, bus vertinama aplinkai padaryta žala.

 

Danės upėje taršą naftos produktais galėjo sukelti gausus lietus – Lietuvos geležinkeliai

Klaipėdoje, Danės upėje sekmadienį apie trijų kilometrų ruože pastebėta tarša galėjo įvykti dėl didelio lietaus – paviršiniam vandeniui nutekėjus kartu su naftos produktais, teigia valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“.

Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai nustatė, kad tepalai į upę teikėjo iš šios bendrovės teritorijos.

Ji BNS pirmadienį nurodė, kad tepalai iš teritorijos, kur veikia lokomotyvų remonto depas, kuro bazė, geležinkelio kelynai, galėjo nutekėti dėl gausaus lietaus.

„Dėl savaitgalį Klaipėdoje praūžusios itin stiprios liūties, per kurią iškrito daugiau nei pusė rugsėjo mėnesio kritulių normos, „Lietuvos geležinkelių“ teritorijoje esantys valymo įrengimai galimai nespėjo išvalyti dalies paviršinio lietaus nuotekų, todėl į Danės upę kartu su paviršiniu vandeniu galėjo patekti naftos produktai“, – pateiktame atsakyme teigė „Lietuvos geležinkeliai“.

Anot įmonės, šiuo metu tiriamos įvykio aplinkybės, o bendrovė aktyviai bendradarbiauja su aplinkosaugininkais.

Kaip nurodoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento suvestinėje, pranešimas apie Danėje išsiliejusius tepalus gautas sekmadienio rytą.

Atvykę ugniagesiai teršalų dėmės pastebėjo nuo Pilies tilto iki geležinkelio tilto, maždaug 2,9 km ruože.

Panaudojus droną aptiktas vamzdis, esantis priešais autobusų parką, iš kurio tekėjo teršalai.

Atvykus aplinkos apsaugos atstovui, valtimi nuplaukus iki teršalų šaltinio, buvo pastatyta sorbuojanti boninė užtvara, rašoma suvestinėje.

Vėliau aptiktas dar vienas teršalų šaltinis, apie 30 metrų nuo autobusų parko teritorijos, žolėse iš vamzdžio bėgo naftos produktai.

Boninės užtvaros buvo pastatytos trijose vietose – ties Pilies tiltu, ties autobusų parku, prie geležinkelio. Papildomai Danės upė užtverta 60 metrų bonine užtvara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.