Nerimą kelianti tarša plastiku: pirmą kartą jo dalelių aptikta net motinos piene

Mikroplastikas pirmą kartą aptiktas motinos piene, o tai sukėlė mokslininkų susirūpinimą dėl galimo poveikio kūdikių sveikatai. Kūdikiai yra ypač pažeidžiami, todėl mokslininkai skatina skubiai imtis tolesnių tyrimų galimai žalai nustatyti.

Mikroplastikas pirmą kartą aptiktas motinos piene.<br>123rf nuotr.
Mikroplastikas pirmą kartą aptiktas motinos piene.<br>123rf nuotr.
Mikroplastikas pirmą kartą aptiktas motinos piene.<br>Unsplash nuotr. 
Mikroplastikas pirmą kartą aptiktas motinos piene.<br>Unsplash nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2022, 7:45 PM, atnaujinta May 4, 2023, 12:07 PM

Tyrimas vyko Italijoje, o motinos pieno mėginiai buvo paimti iš 34 sveikų motinų praėjus savaitei po gimdymo. Mikroplastiko aptikta 75 proc. mėginių.

Ankstesni tyrimai parodė toksišką mikroplastiko poveikį žmogaus ląstelių linijoms, laboratorijose tirtiems gyvūnams ir jūros gyvūnijai, tačiau poveikis žmonėms vis dar lieka nežinomas. Plastike dažnai yra kenksmingų cheminių medžiagų, tokių kaip ftalatai, tačiau jų motinos piene buvo randama ir anksčiau.

Mokslininkai stebėjo, kokias pakuotes maistui ir gėrimams rinkosi moterys, ar jos vartoja jūros gėrybes ir ar naudojo plastiko turinčius asmeninės higienos produktus. Vis dėlto jiems nepavyko susieti šių veiksnių su mikroplastiko atsiradimu piene.

Tai rodo, kad mikroplastikas taip išplitęs, kad jo neįmanoma išvengti, nors ateityje mokslininkai ir tikisi surasti didžiausius rizikos faktorius.

Italijoje esančių tyrėjų komanda 2020 m. surado mikroplastiko ir placentoje.

„Mikroplastikas motinos piene dar labiau padidina mūsų didelį susirūpinimą kūdikiais, kurie itin pažeidžiami“, – sakė dr. Valentina Notarstefano.

„Labai svarbu surasti būdus, kurie galėtų padėti sumažinti kontaktą su mikroplastiko tarša nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Tačiau reikia pabrėžti, kad žindymo pranašumai yra daug didesni, nei trūkumai, kuriuos sukelia mikroplastikas.

Tokie tyrimai neturi mažinti vaikų maitinimo krūtimi, o didinti visuomenės sąmoningumą ir spausti politikus, kad jie propaguotų taršą mažinančius įstatymus“, – pridūrė V.Notarstefano.

Kiti neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad su mikroplastiko tarša susiduria ir kūdikiai, maitinami karvės pienu, kadangi jame taip pat buvo aptikta mikroplastiko.

Į aplinką išmetami didžiuliai plastiko atliekų kiekiai, o mikroplastikas užteršia visą planetą – nuo ​​Everesto viršūnės iki giliausių vandenynų. Mažytes daleles žmonės suvartoja su maistu ir vandeniu, taip pat jas įkvepia, o jų buvo rasta kūdikių ir suaugusiųjų išmatose.

Žurnale „Polymers“ paskelbtame motinos pieno tyrime aptikta mikroplastiko, sudaryto iš polietileno, polivinilchlorido ir polipropileno, o visi šie plastikai randami pakuotėse. Tyrėjai negalėjo išanalizuoti dalelių, mažesnių nei 2 mikronai, ir gali būti, kad yra mažesnių plastiko dalelių. Motinos pieno mėginiai buvo renkami, saugomi ir analizuojami nenaudojant plastiko, siekiant išvengti mėginių užteršimo.

Mikroplastiko žmogaus kraujyje kovo mėnesį surado ir profesoriaus Dicko Vethaako vadovaujama komanda iš Amsterdamo.

„Naujame tyrime pateikiami preliminarūs įrodymai, kad mikroplastiko yra motinos piene, tačiau norint tai patvirtinti, skubiai reikia atlikti daugiau tyrimų su didesniu mėginių skaičiumi ir, pageidautina, naudojant kitus metodus. Sunkiai dirbame rinkdami šiuos duomenis.

Kol kas matome tik ledkalnio viršūnę. Tikėtina, kad dar mažesnės plastiko dalelės yra labiau paplitusios ir toksiškos. Kol kas nėra žinių apie galimą mikroplastiko ir susijusių teršalų poveikį žindomam kūdikiui.

Todėl skubiai reikia atlikti daugiau tyrimų, nes naujagimiai ir maži vaikai atrodo labiau jautrūs cheminių medžiagų ir dalelių poveikiui. Tai turėtų būti sveikatos tyrimų prioritetas“, – sakė D.Vethaako.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.