Į atliekas kūrybiškai pažvelgęs Simonas įsuko sėkmingą verslą

Ne tik Lietuvos, bet jau ir Latvijos riedlentininkai žino, kad mesti sulūžusią riedlentę į konteinerį yra neprotinga. Naudinga yra jas perduoti vilniečiui Simonui Sonkinui, išvysčiusiam sėkmingą riedlenčių perdirbimo verslą. Simono patirtis ir kitus įkvepia atrasti savo kelią.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 9:54 AM, atnaujinta Nov 18, 2022, 9:55 AM

Už sulūžusią riedlentę – ženkli nuolaida naujai ar pigesnis apsilankymas riedlenčių parke Latvijoje. Tokiu pasiūlymu riedlentininkai naudojasi aktyviai. Kas mėnesį S. Sonkino dirbtuves „CDIY“ pasiekia po kelis šimtus sulūžusių riedlenčių, kurios virsta automobilių dekoro detalėmis, interjero elementais, suvenyrais ir įvairiausiais kitais daiktais, kurie paprastai gaminami iš naujos medienos.

80 proc. S. Sonkino įmonės gaminių iškeliauja į užsienį.

Ši veikla daro įspūdį ne tik riedlentininkų bendruomenei. Spalio pradžioje vykusiuose „Atliekų kultūros“ apdovanojimuose Simonas buvo pagerbtas „Metų DĖK’ui“ statulėle už antrinio daiktų panaudojimo siekį.

„Man – 33-eri ir aš veikiu tai, ką iš tiesų noriu daryti. Kai supranti, kokia sritis labiausiai patinka, pastebi jos problemą ir imiesi spręsti, o laikas nustoja egzistuoti. Tuomet atsiranda pinigai: tiek, kiek reikia, kad tęstum, ką sugalvojęs“, – savo sėkmės formule su televizijos laidos „Atliekų kultūra“ žiūrovais sekmadienio rytą pasidalins Simonas.

Erdvės vilniečio verslui augti – į valias. Riedlentėmis pasaulyje aktyviai važinėja apie 20 milijonų žmonių. Kasdien jie nuperka net 300 tūkst. naujų lentų, kurios įprastai sulūžta vos po mėnesio.

Riedlentėms gaminti naudojamas kanadietiškas klevas, vertingas dėl savo kietumo ir, kartu, lankstumo. S. Sonkinas džiaugiasi, kad sugebėjo pažvelgti į atliekas kaip į žaliavą bei savarankiškai išmoko jas perdirbti.

„Važinėtis riedlentėmis ėmiau dešimties. Ši veikla mane ir išugdė: krenti – stoji, krenti – stoji, kol galiausiai pavyksta. Riedlentės mane paruošė šiai perdirbimo kelionei.

Tik nereikia įsivaizduoti, kad viskas ėjosi labai lengvai. Ne kartą teko grįžti į pradinį tašką“, – ir apie kilusius sunkumus papasakos S. Sonkinas.

Rubrikos „Minimalistai“ viešnia Renata Sagatauskė, vieno iš didžiausių Lietuvoje prekybos centrų socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovė bei bendruomenės restorano „Miesto Laboratorijos“ bendraįkūrėja, išvardins, kas jai padėjo sumažinti savo kasdienį tašros pėdsaką: nuo sprendimo neimti kavos išsinešimui iki žaliosios energijos naudojimo namuose.

Įvairių buityje susidarančių atliekų rūšiavimo abėcėlę primins specialistai iš Vilniaus apskrities (VAATC) bei Klaipėdos regiono (KRATC) atliekų tvarkymo centrų. Sužinosite, kur nemokamai priimamos nebereikalingos automobilių padangos, kam panaudojamos į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles patekusios medienos detalės bei kokią vertę kuria mainų stotelėse palikti daiktai.

Gyvas pavyzdys – paauglės Fausta ir Ieva. Apsilankiusios gerų daiktų dalinimosi butike „DĖK’ui“ Vilniaus senamie

Tvaraus gyvenimo būdo žurnalas „Atliekų kultūra“ – jau šį sekmadienį, 11 val. per „Lietuvos ryto televiziją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.