Prienų kapinių prieigose sąvartyną išvydęs gyventojas rėžė: rūšiuoti atliekas – beprasmiška

Po didžiojo artimųjų kapų lankymo praėjo daugiau kaip pusė mėnesio, tačiau į Prienų kapines užsukantys žmonės jų prieigose regi neįtikėtino dydžio atliekų sankaupas. Gyventojai svarsto, kad tokiu atveju rūšiuoti atliekas būtų beprasmiška.

Kai prie perpildytų konteinerių šalia kapinių susidaro krūvos atliekų, jų rūšiavimas gyventojams jau nerūpi.<br>A.Gelčio nuotr.
Kai prie perpildytų konteinerių šalia kapinių susidaro krūvos atliekų, jų rūšiavimas gyventojams jau nerūpi.<br>A.Gelčio nuotr.
Kai prie perpildytų konteinerių šalia kapinių susidaro krūvos atliekų, jų rūšiavimas gyventojams jau nerūpi.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Kai prie perpildytų konteinerių šalia kapinių susidaro krūvos atliekų, jų rūšiavimas gyventojams jau nerūpi.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-21 14:33

„Prienų kapinių prieigos labiau primena sąvartyną, o ne amžinojo poilsio vietą“, – stebėjosi prieniškis Audrius Gelčys.

Pasak jo, turime nuostabią mirusiųjų pagerbimo šventę – Vėlines, kai visi vyksta į kapines uždegti žvakučių pagerbiant mirusius artimuosius, gimines, pažįstamus ir draugus. Suprantama, kad po kelių dienų reikia apsitvarkyti ir išmesti žvakių liekanas, stiklus.

„Lygiai taip pat visiškai suprantama turėtų būti už kapinių priežiūrą atsakingai įmonei tas atliekas išvežti kuo skubiau ir nepalikti kapinėse sąvartyno“, – įsitikinęs A.Gelčys.

Jam pritarė prieniškis Audrius Mankeliūnas, kuriam nesuprantama, kokia prasmė statyti atliekoms rūšiuoti skirtus konteinerius, jeigu jų niekas neištuština.

„Žmonės apie rūšiavimą jau net nesvarsto, jie suka galvą, kaip atsikratyti atliekų“, – kalbėjo vyras. Jis tikino matęs, kad dalis atvykusių vairuotojų maišus su šiukšlėmis krovė į automobilio bagažinę.

„Gerai, jeigu jie surado kitą konteinerį. O galbūt išmetė tuos maišus pamiškėje?“ – svarstė A.Mankeliūnas.

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė aiškino, kad daugiausia problemų kilo būtent dėl išrūšiuotų atliekų išvežimo.

„Pirmosiomis lapkričio dienomis atliekos buvo vežamos, o vėliau susidarė stiklo bei plastiko sankaupos“, – pripažino savivaldybės atstovė.

Ji priminė, kad kapinės yra Birštono savivaldybės teritorijoje, o jose laidojami mirusieji tiek iš Birštono, tiek iš Prienų rajono.

Pasak J.Zailskienės, dėl mišriųjų ir žaliųjų atliekų išvežimo rūpesčių niekada nekyla – šį darbą atlieka bendrovė „Kauno švara“.

Išrūšiuotomis stiklo ir plastiko atliekomis privalo pasirūpinti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras.

„Centro atstovai pažadėjo nedelsiant tai padaryti“, – pranešė J.Zailskienė.

Administracijos direktorės skaičiavimais, kasmet per Vėlines prie kapinių susikaupiančių atliekų kiekis mažėja.

„Dar labiau džiugina didėjantis gyventojų sąmoningumas, mat jie įprato rūšiuoti atliekas“, – kalbėjo J.Zailskienė. Šiam tikslui prie kapinių ir statomi specialūs konteineriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.