Klaipėdoje užfiksuotas arktinis reiškinys, kuris gali būti pavojingas – „susiraukšlėjo“ sniegas

Socialiniuose tinkluose išplitus vaizdo medžiagai apie susiraukšlėjusį sniegą, tarsi primenantį vatą, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo „Facebook“ paskyroje pakomentavo, kas iš tiesų yra matoma vaizdo įraše.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 4:26 PM, atnaujinta Dec 8, 2022, 4:47 PM

„Klaipėdoje užfiksuotas labai įdomus reiškinys

Internete pasirodęs ir nemažai žmonių dėmesio susilaukęs įdomiai atrodantis susiraukšlėjęs sniegas ant vandens kai kuriems priminė vatą ar netgi pyrago tešlą. Panašu, kad tai yra įdomiai atrodanti sniegainė/sniegtižė (angl. slush ice; ru. cнежура)“, – rašoma pranešime.

Hidrometeorologų teigimu, toks reiškinys susidaro tik esant tam tikromis sąlygomis.

 

„Toks reiškinys pamažu susiformuoja stipriai sningant ant arti užšalimo taško (~0 laipsnių) esančio vandens paviršiaus. Gausiai krentantis sniegas pasiekęs vandens paviršių netirpsta, sulimpa ir prisipildo vandens, todėl susidaro klampi sniego masė. Palankios sąlygos visam tam dar ir įdomiai susiraukšlėti atsirado dėl nedidelio bangavimo (pvz. dėl vėjo ar praplaukiančių laivų ) bei Klaipėdos sąsiaurio srovių.

Reiškinys dažnai fiksuojamas Arkties regione. Audrų metu laikomas pavojingu, nes sukelia spartaus apledėjimo pavojų laivams“ – aiškino tarnyba.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.