Teisme atversta Kuršių nerijos taršos byla: įmonės vadovai tikina frezuotą asfaltą pylę su savivaldybės leidimu

Klaipėdos apygardos teisme atversta byla, kurioje bus siekiama išsiaiškinti, ar Kuršių nerijos gamtai iš tikrųjų padaryta milžiniška žala, vertinama daugiau kaip 5 milijonais eurų, ir kas ją padarė.

Asfalto atliekos buvo neteisėtai išpiltos valstybės saugomoje teritorijoje.<br>lrytas.lt koliažas. 
Asfalto atliekos buvo neteisėtai išpiltos valstybės saugomoje teritorijoje.<br>lrytas.lt koliažas. 
Nida,Baltijos jūra,paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida,Baltijos jūra,paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nei G.Matulevičius (kairėje), nei M.Karpičius kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nei G.Matulevičius (kairėje), nei M.Karpičius kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Asfalto atliekos buvo neteisėtai išpiltos valstybės saugomoje teritorijoje.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
Asfalto atliekos buvo neteisėtai išpiltos valstybės saugomoje teritorijoje.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 12:47 PM

Į teisiamųjų suolą sėdę Vilniuje registruotos kelių tiesimo bendrovės „Akordas 1“ vadovas 62 metų Gintautas Matulevičius ir direktoriaus pavaduotojas 43 metų Mindaugas Karpičius kaltės nepripažįsta – esą tai kažkokie vėjai, nes viskas buvo suderinta su Neringos savivaldybės administracija.

Šiems asmenims ir pačiai bendrovei pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo bei saugomų teritorijų suniokojimo.

Kuršių nerijos nacionaliniam parkui padarytą žalą Aplinkos apsaugos departamentas įvertino net 5,6 mln. eurų.

Bus aiškinamasi, ar „Akordo 1“ vadovai veikdami bendrininkų grupėje siekdami turtinės naudos galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir pažeisti teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos priežiūros taisykles ir kitus reikalavimus.

Išpilta 2000 tonų atliekų

Nustatyta, kad 2020 metų gegužės–rugsėjo mėnesiais beveik du tūkstančiai tonų statybinių atliekų – frezuoto asfalto – buvo neteisėtai išpilta ir išstumdyta valstybės saugomoje teritorijoje.

Šiose statybinėse atliekose, kurios turėjo būti išgabentos per Kuršių marias į žemyną ir perduotos perdirbėjams, specialistai aptiko arseno, švino, chromo, vario, nikelio, cinko.

Atliekos buvo gabenamos iš tuo metu rekonstruojamos Taikos gatvės Nidoje.

Įmonė turėjo sutvarkyti 1,72 kilometro ilgio gatvės atkarpą.

Pasirinktas daug kartų pigesnis atliekų atsikratymo būdas – senas asfaltas supiltas formuojant rekonstrukcijai uždaryto kelio apylanką ir kitose vietose.

Įžvelgė naudą miestui

„Kaltinimus kaip ir supratau, bet kaip ir nesupratau, tačiau tai, kas čia surašyta, – kažkokie vėjai“, – teisme kalbėjo G.Matulevičius.

„Teisinė logika ir aplinkybės rodo ką kita“, – išklausęs prokuroro perskaitytą kaltinamąjį aktą sakė M.Karpičius.

Jie abu sutinka duoti parodymus, tačiau tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai ir susipažinta su bylos medžiaga.

„Visą šitą istoriją vertinu kaip visišką teisinį nesusipratimą. Darbai padaryti, miestui – nauda. Ir staiga žmonės tapo kalti – neva pridarė žalos virš penkių milijonų. Taip nebūna.

Gatvė buvo uždaryta remontui. Turėjo būti padaryta apylanka sunkiasvoriam transportui. Jis negali važinėti smėliuku – išvažinės per dieną.

Jie ne savavališkai tai padarė, turėkite tai galvoje. Savivaldybės administracija viską žinojo, parodė, kur užkardas. Jie norėjo greičiau viską padaryti.

Pradėjo aiškintis, sakė, ten galima, ten ir padarė apylanką, išpylė asfaltą. Sutrombavo, išlygino. Nuvažiuokite, pažiūrėkite, ten viskas gražu.

Sutartį pasirašė, padarė, apmokėjo, viskas gerai. Paskui savivaldybė dar gatvelę paprašė sutvarkyti“, – prieš teismo posėdį sakė advokatas Adomas Liutvinskas.

Jis aiškino, kad iš Taikos gatvės atgabentas senasis asfaltas nekenksmingas.

„Frezuotas asfaltas – tai medžiaga, ne atliekos, frezuotą asfaltą aukcionuose parduoda“, – tikino A.Liutvinskas ir stebėjosi, kodėl šią istoriją tyrė ne policija, o Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Esą, matyt, tikėtasi rasti korupcijos apraiškų.

Tačiau paklaustas, ar yra kokie nors su savivaldybe pasirašyti dokumentai, kad senąjį asfaltą galima pilti miško keliukuose, advokatas pripažino, kad jų nėra, bet ir vėl pakartojo: „Jie (savivaldybės darbuotojai) viską žinojo, jie tvarkė, jie aiškino, jie rodė, ženklus dėliojo.“

Žala draustiniams

Visiškai kitaip situaciją vertina Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai, mat asfaltu užpilti smėlio takai sukėlė didžiulį ne tik neringiškių pasipiktinimą.

Apskaičiuota, kad kraštovaizdžio draustinyje ir prie archeologijos paminklo – senosios Nidos penkių kalvelių gyvenvietės atgabenus ir išstumdžius tūkstančius tonų nugrandyto seno asfalto buvo sunaikinta miško paklotė, žolinė danga, želdiniai, padaryta žala Parnidžio ir Alksnynės kraštovaizdžio draustiniams.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikančio Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Donato Blinstrubio, aplinkai padarytos žalos dydį nustato specialistai, įvertindami visas aplinkybes.

Įtakos žalos dydžiui turi ir tai, kad neteisėti veiksmai padaryti saugomoje teritorijoje.

Prokuratūros nutarimu abiejų įtariamųjų ir bendrovės turtui, kurio vertė apie 2 mln. eurų, taikomas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Dėl piktnaudžiavimo gresia bauda arba laisvės apribojimas iki septynerių metų, už aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimą – iki šešerių metų, už valstybinio parko suniokojimą – iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.