Susitikime su Turkijos delegacija pasidalinta patirtimi, kaip įgyvendinti klimato kaitos politiką

Trečiadienį aplinkos viceministras Danas Augutis susitiko su delegacija iš Turkijos Aplinkos ir klimato kaitos ministerijos bei Užsienio reikalų ministerijos ES reikalų direktorato, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Klimato kaita.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klimato kaita.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 8:49 PM

Susitikimo metu aptarta, kaip klimato kaitos politika įgyvendinama Lietuvoje. Labiausiai svečius domino apyvartinių taršos leidimų sistemos, Nacionalinio energetikos ir klimato srities veiksmų plano įgyvendinimas Lietuvoje bei pastatų modernizavimo klausimai.

Turkija yra išsikėlusi ambicingus tikslus sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį šalyje, todėl ją domina Lietuvos geroji patirtis formuojant klimato kaitos politiką ir vykdant jos įgyvendinimą. Susitikimo metu daugiausia buvo diskutuojama apie vieną iš veiksmingiausių šiltnamio dujų mažinimo priemonių – apyvartinių taršos leidimų sistemą ir jos įgyvendinimą Lietuvoje, rašoma pranešime.

Šiuo metu Turkija kuria apyvartinių taršos leidimų sistemą, todėl delegacijai buvo aktualu aptarti, kokios institucijos Lietuvoje yra atsakingos už šios sistemos administravimą ir kaip mes panaudojame iš apyvartinių taršos leidimų gautas lėšas.

Svečiai taip pat buvo supažindinti su Klimato kaitos programos lėšų panaudojimu, pažymint, kad didžioji lėšų dalis skiriama daugiabučių namų ir savivaldybių viešųjų pastatų modernizavimui, atsinaujinančioms energetikos išteklių technologijoms diegti ir kitoms priemonėms, padedančioms pramonei mažinti taršą.

Delegaciją domino tai, kad Lietuvoje atsinaujinančioje šilumos gamyboje naudojama biomasė ir kaip biomasės naudojimą suderiname su absorbentų generavimu, išsaugodami absorbavimo potencialą, pažymima pranešime.

Taip pat susitikimo metu aptarta, kaip spartinti renovaciją ir didinti pastatų efektyvumą Turkijoje bei kuo naudingas statinio informacinio modeliavimo (BIM) metodų taikymas, siekiant sumažinti objektų statybų kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.