L. Pobedonoscevas apie tvaraus gyvenimo svarbą: „Mes tarsi pjauname šaką, ant kurios sėdime“

Tyrimai rodo, kad 8 iš 10 lietuvių rūpinasi tvarumu daugelyje kasdienybės darbų. Kol vienose pasaulio šalyse gyventojų tvarumo sąmoningumo lygis aukštas, kitose, deja, vartotojiškumo mažinimas ir gamtos saugojimas nėra savaime suprantami dalykai. Su kokiais kultūrų skirtumais tvarumo klausimu teko susidurti kelionėse ir kokių gamtosauginių priemonių pats imasi pasakoja aktorius Leonardas Pobedonoscevas.

Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Leonardas Pobedonoscevas.<br>Asm. archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 10:37 AM

„Kai apie klimato kaitą ir tvarumą girdime įvairiose medijose ir skaitome laikraščiuose, pradedame mąstyti, kad gal praslysim, gal čia šiek tiek perdeda, gal čia kažkokia sąmokslo teorija. Tačiau keliaujant pastebiu ir sužinau apie tą tikrąją klimato kaitos žalą. Kur bebūčiau, visi vietiniai sako, kad klimatas keičiasi ir yra kitoks nei visada“, – sako L. Pobedonoscevas.

Stiprūs klimato kaitos padariniai, anot aktoriaus, nėra tolima ateitis. Didelio vartotojiškumo pasekmės jau įgavo didelį pagreitį, todėl pokyčius gamtoje galima pastebėti jau dabar: „Pavyzdžiui, Balyje jau dabar yra susimaišęs lietaus sezonas. Kai buvau praeitą vasarą, iškrito labai daug kritulių, kai ten turėjo būti sausros metas“.

Maži žingsniai kasdienybėje – puiki pradžia

L. Pobedonoscevas sako, kad tvarumo supratimas skirtingose pasaulio šalyse itin skiriasi. Pasak jo, akivaizdus skirtumas jaučiamas didžiuosiuose Europos Sąjungos miestuose ir Azijos šalyse. Tačiau nesvarbu, kur bebūtume, pirmuosius žingsnius tvarumo link turime eiti kiekvienas.

„Lietuvoje ta tvarumo kultūra jau yra diegiama nuo mažų dienų. Jau keli metai pas mus namuose egzistuoja rūšiavimas, nes dukra vieną dieną grįžo iš mokyklos ir sako – tėveliai, mes ne taip gyvenam. Todėl nuo to laiko mes namuose turime skirtingus keturis konteineriukus, kur rūšiuojame šiukšles“, – sako aktorius.

Tačiau tvarus gyvenimo būdas nėra vien tik šiukšlių rūšiavimas. L. Pobedonoscevas tikina, kad daugelį kasdienių darbų stengiasi atlikti kuo tvariau. Kai kurie žingsniai, pavyzdžiui, daugkartinių maišelių naudojimas, padeda ne tik saugoti aplinką, bet ir sutaupyti.

„Stengiamės ir rūbus pirkti iš antrų rankų arba tokius, kurie tarnaus ne kelias savaites, o ilgiau. Ypač mano dukra mėgsta „vintažinio“ stiliaus aprangą, kurios parduotuvėje paprastai neįsigysi. Jau daug metų turime tik vieną šeimos automobilį, o šiltesniuoju metų laiku važinėju motoroleriu arba naudojamės automobilių dalijimosi paslauga mieste“, – pasakoja pašnekovas.

Remti socialiai atsakingus verslus

Šiais laikais tvaraus gyvenimo būdo laikytis nesunku – rinkoje gausu ne tik ekologiškesnių produktų pasirinkimų, bet ir pačių parduotuvių, sąmoningai priimančių sprendimus gamtos saugojimui. L. Pobedonoscevas sako, kad stengiasi apsipirkinėti ir naudoti tokiias prekes, kurie pagaminti ekologiškai ir atsakingai.

„Tokias parduotuves, kuriose didelis kiekis pigių „Made in China“ produktų, kurių kokybė prasta ir tenka išmesti po poros savaičių, tikrai apeiname dideliu spinduliu. Pavyzdžiui, renkantis drabužius, aš investuoju į kokybę – jei man kažkas patinka, nesvarbu, ar kaina didelė, aš perku. Mėgstu geros kokybės daiktus ir jais džiaugtis kuo ilgiau“, – tvirtina aktorius.

Didieji gamintojai, viešbučiai ar kitos įstaigos taip pat prisijungia prie „žaliojo judėjimo“ ir siūlo tvariai pagamintus produktus ir ekologiškas paslaugas. Todėl naudotojai gali neapsiriboti tik rūšiavimu ar vartotojiškumo mažinimu, bet ir, prireikus, įsigyti reikiamų prekių, pagamintų ekologiškiau.

Lyg to būtų maža, renkantis įmonę, kurios prekių svarstote įsigyti, galite atsižvelgti ne tik į jos ekologiškesnį produkto gaminimo procesą, bet ir papildomas paslaugas tvarumo skatinimui. Pavyzdžiui, „Samsung“ rengia akciją, kur atnešus savo seną bet kurios įmonės išmanųjį telefoną gaunama momentinė nuolaida naujojo išmaniojo įsigijimui. Tokie pasiūlymai skatina žmones atsakingiau išmesti nebenaudojamus daiktus ir taip žingsnis po žingsnio gyventi tvariau.

Suprasti gyvenimo trapumą

Visgi, tvaraus gyvenimo svarbą gali sumenkinti suvokimas, kad ryškesnių klimato kaitos padarinių nematysime dar ilgai. L. Pobedonoscevas iškeldamas šią problemą sako, kad verta susimąstyti apie ateities kartas ir pasistengti užkirsti kelią stichinėms nelaimėms prisidedant mažais darbais.

„Aš jau įlipau į penktąją savo gyvenimo dešimtį, galvoju, kad potvynis manęs jau ir neužklups, tačiau aš turiu dukrą, kurią dievinu, todėl dėl jos kartos ateities stengiuosi gyventi tvariai ir tvarkingai.

Ypač didmiesčiuose nėra laiko susimąstyti apie tą ateitį, gyvenime dabar ir toliau negalvojame. Svarbu ne tik pažinti kultūras, bet ir žinoti, kas vyksta. Tas visas gyvenimo grožis yra toks laikinas, kad bet kada gali būti nušluotas“, – svarsto L. Pobedonoscevas.

Anot jo, pastaraisiais metais įvykusios stichinės nelaimės pasaulyje parodė, kad žmogus Žemėje yra labai mažas. Todėl pašnekovas siūlo susimąstyti ir apie paties gyvenimo laikinumą bei trapumą.

„Kiekvienam reikėtų dažniau pabūti gamtoje ir suvokti, kokie laimingi esame, kad visa tai turime. Gamtoje ateina mintys, ramybė, susikaupimas ir suvokimas, tačiau tai gali būti super laikina. Mes tarsi pjauname šaką, ant kurios sėdime. Man yra toks egzistencinis suvokimas, kad viskas taip laikina šiuo laikotarpiu – tai rodo tiek stichinės nelaimės, tiek politiniai ir socialiniai veiksmai“, – savo mintis dėsto aktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.