Ar atsakysite teisingai: kada tuščia traškučių pakuotė sveria daugiau nei pilna?

Du tėvai, du vaikai ir du kilometrai Lietuvos pajūrio, kruopščiai renkant kiekvieną pakeliui aptiktą šiukšlę. Toks vaikystės prisiminimas giliai įsirėžė į Eglės Baltrūnaitės atmintį ir net padėjo apsispręsti renkantys gyvenimo kryptį.

 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
 Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 10:23 AM

Dabar Eglė – aplinkosaugininkė, keliauja po Lietuvą su socialiniu projektu „Kartu. Už švaresnes upes“, pasakoja apie kasdienių žmonių įpročių įtaką vandens telkiniams ir suteikia galimybę patyrinėti upių vandenį mikroskopu.

Tvaraus gyvenimo būdo laidos „Atliekų kultūra“ komanda ją sutiko Utenoje, Krašuonos pakrantės švarinimo įkarštyje.

Eglės neguodžia tai, kad Utenoje šiukšlių gerokai mažiau nei jos aplankytose Centrinės Amerikos, Afrikos ar Azijos valstybėse. Net ir vienas besimėtantis saldainio popierėlis yra daug, žinant, į kokias smulkias daleles ilgainiui skyla plastikai bei kaip plačiai tos dalelės pasklinda.

„Pasaulyje, nuo Everesto viršūnės iki Marianų įdubos, nebėra vietos, kur nerastume mikroplastiko. Mokslininkai skaičiuoja, kad vandenynuose mikroplastiko dalelių yra 500 kartų daugiau nei žvaigždžių mūsų galaktikoje. Mikroplastiko randama žuvų, gyvūnų audiniuose, net žiurkių smegenyse, moters placentoje, piene, kraujyje. Tai lemia mūsų pačių sukelta aplinkos taršos“, – tiesiai šviesiai sako E. Baltrūnaitė.

Aplinkosaugininkė laidos žiūrovams parodys lengvai įgyvendinamą eksperimentą, padedantį aptikti mikroplastiko daleles upės vandenyje.

„Žvejai, medžiotojai, poilsiautojai, atrodytų, turėtų saugoti gamtą, kuri juos maitina ir kitaip džiugina. Bet juk dažnai būtent jų paliktas atliekas ir renkame upių pakrantėse. Nesuprantu, kodėl žmonės taip elgiasi, kodėl atsivežti pilnus maišus užkandžių yra lengva, o parsivežti tuščius – šitaip sudėtinga.

Tuščia pakuotė psichologiškai sveria daugiau nei pilna, ypač, kai nesi įpratęs jos pakelti. Noriu paprašyti žmonių, kad poilsiaudami gamtoje jie nepaliktų šiukšlių. Tai ne tik vizuali tarša, bet ir žala sveikatai. Patys sau kasame duobę“, – sekmadienio laidoje ištars E. Baltrūnaitė.

Iš Vilniuje gyvenančios kaunietės Indrės Žygaitytės lūpų „Atliekų kultūros“ žiūrovai išgirs ne prašymą, o pasiūlymą savo žiniomis, patirtimis bei laiku prisidėti prie aplinką tausojančių veiklų.

Mergina išbandė savanorystę Vilniaus apskrityje veikiančioje gerų daiktų dalinimosi stotelėje „DĖK’ui“. Tai Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) inicijuotas projektas, jau išaugęs į aštuoniolikos dalinimosi daiktais vietų tinklą.

Stotelėse „DĖK’ui“ daiktai ne tik priimami, rūšiuojami ir be jokio atlygio atiduodami norintiems, bet ir vyksta įvairūs renginiai. Patraukliai juos anonsuoti padeda ir Indrės kuriami plakatai.

„Visų para yra vienodo ilgio, tik prioritetus susidėliojame skirtingai. Aš matau prasmę „DĖK’ui“ veiklose, noriu ten būti, todėl ir laiko surandu“, – mintimis pasidalins savanorė.

Rubrikos „Minimalistai“ viešnia stilistė Gabrielė Ežerskytė nesistengia išsiversti su kuo mažiau drabužių – kūrybiškiems aprangos deriniams atrasti jai naudinga įvairovė.

Tačiau Gabrielė vengia greitosios mados gaminių, perka apgalvotai ir mielai naudojasi jau dėvėtais drabužiais.

„Jauni žmonės dėvėtus drabužius renkasi be nerimo ir baimės, kuriuos prieš gerą dešimtmetį dar jausdavo ankstesnė karta“, – pastebės stilistė.

Paaugliai Fausta ir Adomas sekmadienį pradės iškylų sezoną. Ar jiems pavyks tinkamai išrūšiuoti susikaupusias atliekas, sužinosite 18:30 val. įsijungę laidą „Atliekų kultūra“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.