Jūros šventė 2023 – pokalbiai apie mirštančios Baltijos jūros išsaugojimą

Atsižvelgdami į Baltijos jūros būklę, Jūros šventės organizatoriai dėmesį skiria ir ekologinėms temoms. Šių metų šventėje, liepos 21 d. (penktadienį) 21 val. Klaipėdos Teatro aikštėje vyks pokalbiai apie jūrą ir jūriškumą. Tarp pokalbio svečių – keliautojas Aurimas Valujavičius ir ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją!“ sumanytojas Giedrius Bučas. O Liepos 22 d. (šeštadienį) 12 val. Klaipėdos Dienovidžio skvere bus eksponuojama G. Bučo meninė instaliacija „Jūra prasideda čia!“.

 L. Bučas.<br> TYKUMA Photography nuotr.
 L. Bučas.<br> TYKUMA Photography nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 3:33 PM, atnaujinta Jul 21, 2023, 8:14 PM

Pokalbyje G. Bučas papasakos apie ekologinę situaciją Baltijos jūroje bei būdus, kaip galime stabdyti jos nykimą. Jūros šventės organizatorė, VšĮ „Klaipėdos šventės“ vadovė Eglė Šulskė sako, kad jau vien renginio pavadinimas įpareigoja galvoti, kokią naudą galime duoti jūrai. „Pernai pradėjome kalbėti ekologinėmis temomis, tai nebuvo temos, kurios susilaukė daugiausiai dėmesio. Šiemet pokalbį, kuriame dalyvaus ir jūros saugojimo ekspedicijos vedlys G. Bučas, pristytime kone svarbiausioje šventės lokacijoje – Teatro aikštėje. Išgirdę apie ekspediciją „Išsaugokime Baltiją“ iškart supratome, kad tai yra mūsų aktualija, kurią norime praturtinti“, – sako E. Šulskė.

G. Bučas siunčia žinutę, jog Baltijos jūra šaukiasi pagalbos, kenčia nuo eutrofikacijos, turi vieną didžiausių pasaulyje „negyvųjų zonų“. Tai – dėl taršos susidarę plotai, kuriuose yra labai mažai deguonies.

Dėl to šiose zonose išnyko gyvūnai ir augalai, nuo kurių priklauso ir mūsų pačių gerovė. Šių zonų plotas Baltijoje užima maždaug tiek, kiek visa Lietuva. Baltijos jūra – TOP 5 pasaulio taršiausių.

Šeštadienį – meninė instaliacija apie jūros išsaugojimą

Liepos 22 d. (šeštadienį) 12 val. – 19 val. Klaipėdos Dienovidžio skvere bus eksponuojama G. Bučo meninė instaliacija „Jūra prasideda čia“. Tai – kūrinys, kuriuo autorius nori atkreipti žmonių dėmesį į „avarinę“ Baltijos jūros būklę.

Visuomenininko, gamtosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureato G. Bučo teigimu, menas yra puikus būdas kalbėti su žmonėmis nepatogiomis temomis. „Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie daiktai bei mūsų įpročiai teršia Baltijos jūrą. Kažkas kūrinyje pamatys skalbimo mašiną, kažkas vonią, tai galbūt pakvies stabtelti perskaityti aprašymų tekstus, įkvėps tose srityse įpročius keisti tvaresniais. Mano pozicija, kad turime ne peikti ar gėdyti žmones, o parodyti jiems vizualiai, kokia yra situacija, kokios galimybės ją keisti. Ką žmogus iš to pasiims, kiekvieno reikalas“, – mintimis dalijasi jis.

Ne tik eksponatai, bet ir pokalbiai su aplinkos mokslų profesionalais

Prie ekspozicijos Dienovidžio skvere bus galima padiskutuoti tvarumo temomis, pakalbinti ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją!“ narę, organizacijos „Po bangom“ bendraįkūrėją, aplinkos mokslų magistrę/tvarios ekonomikos doktorantę Rimantę Balsiūnaitę.

Ekspedicijos komanda ir Jūros šventės 2023 organizatoriai miesto svečius, vietinius ir žiniasklaidos atstovus kviečia dalyvauti ekologiniuose renginiuose ateinantį savaitgalį ir kartu prisidėti prie mūsų visų jūros išsaugojimo. „Šiais metais Klaipėdos kraštas švenčia šimtmetį prijungimo prie Didžiosios Lietuvos. Tai reiškia, jog Lietuva jau 100 metų yra jūrinė valstybė. Turėdami jūrą šalia, mes privalome rūpintis ja. Eilę metų girdime, kad Baltijos jūra yra viena taršiausių jūrų pasaulyje“, – teigia E. Šulskė.

Visa jūros šventės programa: https://klaipedossventes.lt/juros-sventes-programa/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.