Edukacinė kampanija „Nuorūka – ne sliekas, žuvies nesuviliosi“ nemokamai dalins tabakines

Aplinkosaugos iniciatyvų organizacija „Mes darom“ startuoja su edukacine kampanija „Nuorūka – ne sliekas, žuvies nesuviliosi“. Projektu siekiama didinti žvejų ir visos visuomenės supratimą apie nuorūkų taršos žalingą poveikį vandens telkiniams bei skatinti nuorūkas išmesti atsakingai.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 1:48 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 2:10 PM

Iniciatyvos tikslas – ne tik kalbėti apie šiukšlinimo nuorūkomis problemą, bet ir edukuoti bei raginti imtis atsakingų veiksmų. Siekiama, kad mūsų šalies gyventojai atsakingiau elgtųsi gamtoje bei jaustų atsakomybę už vandens ir aplinkos švarą. Iniciatyvą įgyvendinanti „Mes darom“ ne tik skleis žinią apie teisingą nuorūkų išmetimą bet ir nemokamai dalins nešiojamas tabakines.

„Žvejai daug laiko praleidžia gamtoje, todėl puikiai mato Lietuvos vandens telkinių ir jų pakrančių būklę, kuri tikrai nedžiugina. Nors iš pradžių gali atrodyti, kad ši kampanija skirta tik žvejams, siekiame atkreipti ir visų šalies gyventojų dėmesį. Įkvėpdami permainas vienoje bendruomenėje, mes skatiname teigiamus pokyčius platesnėje visuomenėje“, – sako „Mes darom“ komunikacijos vadovas Edvardas Glušokas.

Aktuali aplinkosaugos problema

Žurnale „Environment International“ paskelbti naujausi tyrimai atskleidžia rimtą nuorūkų keliamą aplinkosauginę grėsmę. Kasmet pasaulyje į aplinką išmetama apie 4,5 trilijono cigarečių nuorūkų. Kaip ir kitos neteisingai išmestos šiukšlės, nuorūkos užteršia vandenį ir kenkia jame esančiai gyvybei.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Saulis Skuja pabrėžia šios problemos aktualumą. „Nuorūkos ne tik teršia aplinką kaip mažos šiukšlės, bet ir iš jų filtrų į aplinką išsiskiria kenksmingos cigaretės degimo metu susidariusios medžiagos, – dalinasi S. Skuja.

Nuorūkos – viena dažniausiai randamų šiukšlių

„Įgyvendindami įvairias aplinkos švarinimo iniciatyvas, pastebėjome, kad nuorūkos yra viena dažniausiai randamų šiukšlių prie vandens telkinių Lietuvoje. Matome, kad į kitas atliekas žmonės žiūri atsakingiau, vis rečiau palieka gamtoje, tačiau nuorūkų dažnas gyventojas net nelaiko šiukšle. Jiems tikriausiai atrodo, kad jos yra mažos, todėl greitai suyra ir nedaro gamtai jokios žalos. Deja, taip tikrai nėra“, – pabrėžia E. Glušokas.

Į vandenį patekusios nuorūkos kelias gali būti labai ilgas, o paveiktas vandens plotas – milžiniškas. Kampanijos sumanytojai atkreipia dėmesį, kad visi Lietuvos vandenys yra tarpusavyje susiję – nuorūka, numesta, pavyzdžiui, upės ar ežero pakrantėje ar į lietaus surinkimo latakus, galiausiai pasiekia Baltijos jūrą.

Nemokamos tabakinės: žingsnis link švaresnės aplinkos

Išanalizavus problemą, buvo sukurtas paprastas tačiau patogus ir efektyvus būdas atsakingai atsikratyti nuorūkų. Nuo rugpjūčio 15 d. žvejai turi galimybę atsiimti nemokamą kišeninę tabakinę įvairiose žvejybos prekių parduotuvėse visoje Lietuvoje. Specialiai šiai kampanijai sukurta tabakinė yra patvari, kompaktiška ir tinkama naudoti bet kokiomis oro sąlygomis. Tikimasi, kad tai padės sumažinti šiukšlinimą nuorūkomis.

Projektą „Nuorūka – ne sliekas, žuvies nesuviliosi“ įgyvendina VšĮ „Mes Darom“, UAB „Philip Morris Baltic“ užsakymu.

Daugiau informacijos apie kampaniją ir vietas, kuriose galima nemokamai atsiimti tabakinę, skelbiama www.mesdarom.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste