„Grigeo Klaipėda“ byloje bendrovės atstovai prašo nušalinti teisėją

Šiaulių apygardos teismui nagrinėjant „Grigeo Klaipėda“ bylą, penktadienį bendrovės atstovai parpašė nuo bylos nušalinti teisėją Boleslovą Kalainį, įtardami, kad jam yra daromas poveikis.

„Grigeo Klaipėda“ byloje bendrovės atstovai prašo nušalinti teisėją.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Grigeo Klaipėda“ byloje bendrovės atstovai prašo nušalinti teisėją.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Grigeo Klaipėda“ byloje bendrovės atstovai prašo nušalinti teisėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Grigeo Klaipėda“ byloje bendrovės atstovai prašo nušalinti teisėją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 10:33 AM, atnaujinta Oct 6, 2023, 12:13 PM

Paskutiniajame teismo posėdyje Šiaulių apygardos teismo teisėjas B. Kalainis informavo proceso dalyvius, kad byla Teisėjų tarybos sprendimu yra pripažinta antrojo lygio prioritetine. Dėl to bylą nuo kitų metų planuojama nagrinėti intensyviau, posėdžius joje rengiant bent du kartus per savaitę.

Vis dėlto, iki penktadienio teismo proceso dalyviams sprendimas dėl bylos pripažinimo prioritetine antrojo lygio byla, nepaisant jų prašymų, nebuvo pateiktas.

„Grigeo Klaipėda“ atstovų teigimu, susipažinus su rugsėjo 29 dieną vykusio Teisėjų tarybos viešo posėdžio informacija, paaiškėjo, kad posėdyje buvo patvirtintas tik bendras tvarkos aprašas, kuris įsigaliojo tik šios savaitės ketvirtadienį.

„Teisėjas sprendimą pripažinti bylą prioritetine pristatė kaip apie priimtą, nors akivaizdu, kad šis sprendimas vis dar nėra priimtas arba slepiamas nuo proceso dalyvių. Tačiau teisėjas neslepia, kad jis apie šį sprendimą buvo informuotas kitų asmenų, galimai aukštesnio rango teisėjų savivaldos atstovų. Jie nurodydami tokią informaciją padarė akivaizdžiai neleistiną ir neteisėtą spaudimą teisėjui bylą nagrinėti kaip galima greičiau, pažeidžiant teisėjo nepriklausomumo konstitucinį principą. Stebina ne tik teisėjo neatsparumas trečiųjų asmenų poveikiui, bet ir šių asmenų noras bylą išnagrinėti kaip galima greičiau, nors neegzistuoja ar nėra žinomi jokie objektyvūs kriterijai ją priskirti prie prioritetinių bylų“, – posėdyje teigė bendrovės atstovas Linas Sesickas,

Pareiškime dėl teisėjo nušalinimo teigiama, kad teisėjas nėra nešališkas ir nepriklausomas, jam yra daromas poveikis dėl bylos nagrinėjimo eigos, teismo posėdžių organizavimo, spartesnio bylos nagrinėjimo, kuris gali turėti įtakos mažesniam bylos nagrinėjimo objektyvumui, o o taip pat pažeisti teisės į gynybą bei rungtyniškumo principus.

Teismas sprendimą dėl prašymo nušalinti teisėją B. Kalainį planuoja priimti iki spalio 19 d.

Šiaulių apygardos teismas penktadienį planavo apklausti buvusį bendrovės „Grigeo Klaipėda“ gamybos vadovas Joną Garalį, tačiau apklausa neįvyko, posėdis buvo baigtas.

Buvęs ilgametis „Grigeo Klaipėda“ gamybos vadovas J. Garalis, kaip ir buvęs bendrovės vadovas Vidas Beržonskis, yra byloje atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Grigeo Klaipėda“ vadovas V. Beržonskis ir J. Garalis dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo iš pareigų buvo atleisti 2019 m. gegužę.

Kaltinimai 14 asmenų

Apie tai, kad iš „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vanduo“ nuotekų kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos paaiškėjo 2020 m. sausį.

Su tuo susijusi byla šiuo metu nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme. Joje sprendžiama dėl 14 asmenų atsakomybės.

Tiesiogiai už nuotekų valymą ir valymo įrenginių modernizavimą atsakingi buvę bendrovės vadovai, prisipažinę dėl savo ilgametės neteisėtos veiklos, prokuratūros sprendimu nuo atsakomybės byloje yra atleisti.

„Grigeo Klaipėda“ dėl išleistų teršalų yra prisiėmusi atsakomybę ir įsipareigojusi iš Kuršių marių pašalinti visus jai inkriminuojamus teršalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.