ES Parlamentas susitarė griežtinti taisykles plastiko pakuočių taršai pažaboti

Europos Parlamentas trečiadienį nubalsavo griežtinti taisykles, kad būtų sumažintas nereikalingų plastiko pakuočių atliekų skaičius ir paskatintas jų perdirbimas.

Pakuotės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pakuotės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 9:20 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 4:01 PM

Įstatymų kūrėjai Strasbūre taip pat nubalsavo už tai, kad būtų uždrausta prekiauti lengvais plastikiniais maišeliais, išskyrus tuos, kurie naudojami higienos tikslais arba pakuoti palaidus maisto produktus, tokius, kaip vaisiai ir daržovės.

Pagal naująsias taisykles vartotojams taip pat turėtų būti suteikiama galimybė į maitinimo įstaigas atsinešti savo tarą. Ateityje visos pakuotės turės būti perdirbamos.

Tačiau Europos Parlamento pažangaus socialistų ir demokratų aljanso grupės atstovė aplinkos apsaugos klausimais Delara Burkhardt nurodė, kad naujosios taisyklės nėra pakankamai griežtos ir sukritikavo jas kaip pataikavimą lobistams.

Europos Parlamentas praleido puikią progą kažką nuveikti dėl ES augančių atliekų kalnų, sakė D. Burckhardt.

Europos liaudies partijos parlamentinės grupės narė Angelika Niebler pasveikino planą kaip „pirmą svarbų žingsnį siekiant išplėsti pakartotinio naudojimo ir atliekų surinkimo sistemas visose Europos valstybėse narėse“.

Kad naujosios taisyklės įsigaliotų, Parlamentui dar teks suderinti visas smulkmenas su ES valstybėmis narėmis.

ES Parlamento teigimu, laikotarpiu nuo 2009 m. iki 2021 m. plastiko pakuočių kiekis bloko šalyse išaugo nuo 66 mln. tonų 84 mln. tonų, o kiekvienam Europos gyventojai per metus susidaro po 188,7 kg plastiko atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.