JAV skirs 3 mlrd. dolerių Žaliajam klimato fondui

Šeštadienį JAV viceprezidentė Kamala Harris Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijoje (COP28) Dubajuje pažadėjo, kad kovos su klimato kaita fondui Jungtinės Valstijos skirs 3 mlrd. dolerių. Tai pirmasis toks JAV įsipareigojimas nuo 2014 m., praneša AFP.

Klimato kaitos konferencija.<br>EPA-ELTOS nuotr.
Klimato kaitos konferencija.<br>EPA-ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2023, 3:30 PM

„Šiandien mes savo veiksmais demonstruojame, kad pasaulis gali ir turi reaguoti į šią krizę“, – K. Harris sakė viršūnių susitikimo metu Dubajuje.

Šį finansavimą dar turės patvirtinti JAV Kongresas. Pinigai būtų skirti 2010 m. įkurtam Žaliajam klimato fondui (GCF). Paskutinį kartą JAV prie šio besivystančioms šalims skirto fondo prisidėjo dar prezidento Baracko Obamos laikais, kai 2014 m. įsipareigojo skirti 3 mlrd. JAV dolerių.

Prezidentas Joe Bidenas COP28 konferencijoje nedalyvavo, bet nusiuntė viceprezidentę K. Harris.

Didžiausias pasaulyje fondas kovai su klimato kaita paskirsto dotacijas ir paskolas klimato padarinių sušvelninimo ir adaptacijos projektams besivystančiose valstybėse, pavyzdžiui, saulės baterijoms Pakistane ar potvynių padarinių valdymui Haityje.

Prieš JAV pareiškimą, GCF pažadėtas finansavimas siekė 13,5 mlrd. JAV dolerių.

GCF svariai prisideda prie kito turtingųjų valstybių įsipareigojimo kasmet skirti nepasiturinčioms valstybės 100 mlrd. JAV dolerių finansavimą kovai su klimato kaita. Tačiau šis įsipareigojimas veikiausiai buvo įgyvendintas tik 2022 m., dviem metais vėliau nei numatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.