EP patvirtino taisykles dėl klaidinančių teiginių apie ekologiją: jos suteiks aiškumo ir vartotojams, ir prekybininkams

Antradienį Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją dėl ES taisyklių, kurios padėtų išvengti vartotojų klaidinimo ir nustatytų teiginių apie produkcijos ekologiškumą pagrindimo sąlygas.

​Antradienį Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją dėl ES taisyklių, kurios padėtų išvengti vartotojų klaidinimo ir nustatytų teiginių apie produkcijos ekologiškumą pagrindimo sąlygas.<br>123rf nuotr.
​Antradienį Europos Parlamentas patvirtino savo poziciją dėl ES taisyklių, kurios padėtų išvengti vartotojų klaidinimo ir nustatytų teiginių apie produkcijos ekologiškumą pagrindimo sąlygas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 4:40 PM, atnaujinta Mar 12, 2024, 4:41 PM

ES neseniai jau priėmė taisykles, kurios uždraudė klaidinti vartotojus apie ekologiškas produktų savybes. Šiandien priimtame taisyklių projekte nustatomi įrodymų dėl produktų ekologiškumo, pavyzdžiui, „tausojantis aplinką“, „biologiškai skaidus“ ar „reikalaujantis mažiau vandens“, pateikimo reikalavimai ir terminai.

ES valstybės turėtų paskirti instituciją, kuri bus atsakinga už leidimų naudoti šiuos teiginius išdavimą. EP nariai siūlo nustatyti 30 dienų terminą teiginiams patikrinti, rašoma Europos Parlamento pranešime žiniasklaidai.

Europarlamentarai siūlo toliau drausti naudoti su ekologija susijusius teiginius apie tai, kad produktas turi neutralų, sumažintą arba teigiamą poveikį aplinkai, taip pat teiginius, kurie grindžiami anglies dioksido kreditų naudojimu. Išimtis būtų taikoma tiems teiginiams, kurie skirti likutiniam išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui atspindėti.

Siekiant išvengti neproporcingos administracinės naštos, naujosios taisyklės nebūtų taikomos labai mažoms įmonėms (turinčioms devynis ar mažiau darbuotojų ir generuojančioms iki dviejų milijonų eurų metinės apyvartos), o mažos ir vidutinės įmonės turėtų papildomus metus pasiruošti taisyklių taikymui. Už taisyklių nesilaikymą būtų taikomos baudos iki 4 proc. nuo įmonės metinės apyvartos arba užkirsta galimybė dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

EP pranešėjas Andrus Ansip teigė, kad tyrimai rodo, jog daugiau nei pusė teiginių apie produktų ekologiškumą yra neaiškūs, klaidinantys arba nepagrįsti.

„Negalime kalbėti apie patenkintus vartotojus, jei nemažai su ekologija susijusių teiginių yra klaidingi. Negalime kalbėti apie vienodas sąlygas mūsų verslininkams, jei kai kurie prekybininkai sukčiauja. Manau, kad šiandien patvirtinome subalansuotas taisykles, kurios suteiks aiškumo mūsų vartotojams ir prekybininkams“, – pabrėžė jis.

Kitas EP pranešėjas Cyrus Engerer pridūrė, kad būtina užkirsti kelią vartotojų klaidinimui, o naujosios taisyklės tai padės pasiekti.

„Užtikrinsime, kad verslas turėtų reikiamas priemones gerbti tvarumą ir moksliškai pagrįsti teiginius apie ekologines produktų savybes“, – sakė jis.

ES taisyklių projektui, kuris tapo pirmine Europos Parlamento pozicija, pritarė 467 EP nariai, 65 nepritarė, o 74 susilaikė. Tolesnį taisyklių derinimą su ES Taryba po birželio 9 d. vyksiančių Europos Parlamento rinkimų perims naujai išrinktas Parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.