Siūloma plėsti gamtinių rezervatų, draustinių ir kitų saugomų teritorijų miškus

Įvairioms frakcijoms atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo plėsti pirmos ir antros kategorijos miškus, tai yra gamtinių rezervatų, draustinių bei kitų saugomų teritorijų miškus.

Miškų įstatymo pataisas jis planuoja pateikti pavasario Seimo sesijoje. Siūloma, kad jos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Miškų įstatymo pataisas jis planuoja pateikti pavasario Seimo sesijoje. Siūloma, kad jos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Mar 17, 2024, 10:11 AM, atnaujinta Mar 20, 2024, 1:24 PM

Tai numatančias Miškų įstatymo pataisas inicijavęs Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas sako, kad toks įstatymo pakeitimas užtikrintų didesnę miškų apsaugą ir sustabdytų vertingiausių miško plotų naikinimą. Priėmus įstatymo pataisas taip pat būtų sudaroma galimybė savaiminiam miškų ataugimui, kai to pagrįstai reikia.

„2015 m. Seime priimta labai nepalanki miškams įstatymo pataisa, kuri uždraudė plėsti antros kategorijos miškus, kuriems taikoma griežtesnė apsauga ir kirtimo ribojimai. Dabar matome to rezultatus – nuolat kyla skandalai, kai antros kategorijos, taigi saugomi miškai, kažkaip virsta ketvirtos kategorijos ir juose vykdomi pramoniniai arba plynieji kirtimai. Tokiu būdu jau daug metų stebime vertingiausių miškų nykimą Lietuvoje“, – sako T. Tomilinas.

Dokumento aiškinamajame rašte jis nurodo, kad per paskutinius septynerius šio įstatymo galiojimo metus antros kategorijos miškų Lietuvoje sumažėjo apie 17 tūkst. hektarų.

„Todėl siūlau grąžinti anksčiau galiojusią tvarką ir leisti plėsti pirmos ir antros kategorijos miškus. Aplinkos apsaugos ministerija seniai žadėjo pateikti naują Miškų įstatymo projektą, tačiau kol kas neaišku, kada jo sulauksime“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys T. Tomilinas.

Pasak T. Tomilino, yra daug teisinių instrumentų, kuriais galima užtikrinti miškų saugojimą ir pagerinti esamą situaciją.

„Vienas po kito sekantys skandalai, kai bendruomenės fiksuoja nelegalius kirtimus, rodo, kad visuomenė jaučiasi atsakinga ir suvokia miškų ir jų saugojimo svarbą. Dabar tik reikia, jog nepritrūktų politinės valios priimti taip seniai visuomenės laukiamus sprendimus“, – sako demokratas.

Miškų įstatymo pataisas jis planuoja pateikti pavasario Seimo sesijoje. Siūloma, kad jos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.

Projektą savo parašais parėmė Seimo demokratai, „valstiečių“, „laisviečių“, konservatorių frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.