Už sumedžiotas šernų pateles – daugiau kaip 80 tūkst. eurų

Valstybinė maisto ir veterinarijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo priemones, kad kiaulių maras neplistų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo priemones, kad kiaulių maras neplistų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 5:22 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 12:34 PM

Šios kompensacijos nuo 2015 metų lapkričio mėnesio medžioklės plotų naudotojams mokamos siekiant sustabdyti afrikinio kiaulių maro plitimą. Atsižvelgiant į gyvūnų amžių, mokamos 50 arba 100 eurų dydžio kompensacijos. Šią programą kofinansuoja Europos Komisija.

Iki kovo 1 dienos VMVT skelbia išmokėjusi pinigus už 932 sumedžiotas 12-24 mėnesių ir už 759 vyresnes kaip 24 mėnesių šernų pateles. Iš viso kompensacijoms išmokėta daugiau kaip 80 tūkst. eurų.

„Pradėtos taikyti kompensavimo priemonės labai pasiteisino – šernų populiacijos reguliavimas vykdomas kur kas aktyviau ir efektyviau. Žinoma, įtakos turėjo tai, kad gruodžio ir sausio mėnesiai – aktyvios medžioklės sezonas.

Tačiau net ir mažėjant medžioklės intensyvumui pavasarį, tikimės efektyvaus šernų populiacijos reguliavimo. Be to, patvirtinta dar viena priemonė – pradedamos mokėti išmokos už surastas šernų gaišenas.

Labai svarbu, kad miškuose neliktų nugaišusių šernų, nes tai vienas pagrindinių afrikinio kiaulių maro viruso šaltinių“, – pabrėžia VMVT direktorius Jonas Milius.

Anot tarnybos pranešimo, patvirtinus išmokų už nugaišusius šernus mokėjimo tvarką, surandama gerokai daugiau gaišenų nei ankstesniais metais. 2014 metų sausio-vasario mėnesiais aptikta vos 11 gaišenų, 2015 metais – 37, o per šių metų pirmuosius du mėnesius – 50.

Iš viso šiemet Lietuvoje užregistruota 30 vietų, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras, Latvijoje – 188, Estijoje – 291, Lenkijoje – 3.

Lietuvoje šią savaitę afrikinis kiaulių maras diagnozuotas devyniems gaišusiems šernams, jie rasti Ignalinos ir Anykščių rajonų miškuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.