Vyrą pribloškė merginos poelgis Vingio parke

Vilniaus Vingio parke vakare šunį vedžiojęs Algimantas Čekavičius pamatė, kaip mašina atvažiavusi mergina kažką paliko ant žemės.

Vyrą nustebino merginos poelgis parke.<br>T. Bauro nuotr.
Vyrą nustebino merginos poelgis parke.<br>T. Bauro nuotr.
Pernai įvairiose Vilniaus vietose, taip pat ir Vingio parke, atsirado ženklų, nurodančių perėją ežiukams.<br>„Clinic 212“ nuotr.
Pernai įvairiose Vilniaus vietose, taip pat ir Vingio parke, atsirado ženklų, nurodančių perėją ežiukams.<br>„Clinic 212“ nuotr.
Ežiukų geriau nenešti namo, o palikti juos saugesnėje vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ežiukų geriau nenešti namo, o palikti juos saugesnėje vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyrą nustebino merginos poelgis parke.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Vyrą nustebino merginos poelgis parke.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 7:52 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:13 PM

Iš pradžių A.Čekavičius pamanė, kad mergina šiukšlina, bet priėjęs išvydo tai, kas jį labai nustebino ir sujaudino.

Gelbėjo ežiuką

Mergina į parką atvažiavo paleisti ežiuko, kurį, kaip pati pasakojo, pastebėjo tipenantį Savanorių prospektu.

Bijodama, kad gyvūnėlio niekas nesuvažinėtų, mergina sugavo ežiuką ir, atvežusi į Vingio parką, kur, jos manymu, ežiukui bus saugiau, paleido.

„Man buvo taip malonu, kad mergina taip gražiai pasielgė ir nepagailėjo savo laiko ežiukui išgelbėti. Net užmiršau nufotografuoti tą gražų momentą, nors ir turėjau telefoną“, – pasakojo A.Čekavičius.

Svarbiausia nenuodyti pienu

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis pagyrė merginą už tai, kad ji, norėdama padėti ežiukui, jį paleido ten, kur gyvūnui saugiau, užuot parsinešusi namo ir bandžiusi duoti pieno.

Nešti laukinius gyvūnus namo draudžia įstatymas, o bandymas jiems duoti karvės pieno, kurio ežiai negali suvirškinti, anot ekologo, gali būti prilygintas nuodijimui.

„Jie juk negeria karvės pieno, tai kaip jį suvirškins?“ – retoriškai klausė E.Paplauskis.

Ekologas priminė, kad ežiai, kaip, beje, ir ropliai, neturi fermentų karvės pienui virškinti. Jaunikliai gali virškinti tik mamos pieną. O suaugusiems gyvūnams, nesvarbu, kokiam, pienas nėra maistas.

Bandymą penėti ežį pienu E.Paplauskis prilygino šuns rišimui prie grandinės. Tai esą neandartelietiškas mąstymas, toks pat kvailas, kaip ir tikėjimas, kad palietus rupūžę karpomis apaugsi.

Nėra išmintinga ežį vaišinti ir obuoliais ar grybais.

Geriau tik pernešti per kelią

Radusiems važiuojamąja dalimi tipenantį ežį ir bijantiems, kad jį suvažinės automobilis, E.Paplauskis patarė tiesiog pernešti jį per kelią ir palikti ten, kur saugiau.

Gabenti kur nors toli nuo tos vietos, kur ežį radote, nereikėtų. Taip gyvūnui tik pridarysite vargo.

Jeigu tai – ežiukų turinti ežienė, jai gali būti sunku grįžti pas vaikus. Mieste patelė gali ir nesugebėti grįžti pas mažylius. Tai gali reikšti ežiukų pražūtį.

Tačiau ežiai tik neseniai prabudo. Kadangi patelių nėštumas trunka 6-7 savaites, E.Paplauskis abejojo, kad ežienė (jeigu tai buvo patelė) jau turėtų palikuonių. Bet gegužę-birželį ežiukų jau gali atsirasti.

Patinui daug žalos dėl pergabenimo į naują teritoriją nebūtų. Jam tik tektų užsikariauti naują teritoriją. Žinoma, pritapti ne visur gali būti lengva.

Nubėga po 3 kilometrus

Ežiai gyvena ne tik laukinėje gamtoje, bet ir miestuose, parkuose, skveruose. Patinai yra tikri keliauninkai, per naktį, ekologo teigimu, galintys nubėgti ir 3 kilometrus.

Gaila, kad neretai šie gyvūnai gyvena ir prie judrių gatvių, kur jiems gresia pakliūti po mašina.

Ekologas prašė pasistengti ežių nesuvažinėti, pristabdyti, jei pamatėte bėgantį per kelią.

„Man gražu, kai žmonės perneša ežiukus per kelią. Juk ne jie, o mes į jų pasaulį įsibrovėm su savo keliais, kuriuose ežių žūva labai daug.

Nepaisant to, jie kažkaip įsigudrina išgyventi ir, manau, toliau išgyvens. Tam padeda ir tai, kad kelininkai po keliais pradeda daryti tunelius smulkiajai faunai“, – įsitikinęs ekologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.