Nelegaliai naudojamas skraidykles gaudys dresuoti ereliai

Jungtinės Karalystės policija susidomėjo kolegų iš Nyderlandų idėja į kovą prieš bepilotes skraidykles siųsti erelius. Paukščiai galėtų tai daryti ir Londone.

Ereliai skraidykles laiko grobiu, tačiau dėl aštraus regėjimo nesusižeidžia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ereliai skraidykles laiko grobiu, tačiau dėl aštraus regėjimo nesusižeidžia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos rytas

May 16, 2016, 7:20 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:08 PM

Bepilotės skraidyklės vis dažniau naudojamos ir nusikaltimams. Vagišiai prie jų pritaisytomis kameromis stebi būstus, kuriuos ketina apvogti.

Be to, kelios skraidyklės buvo rastos ir kalėjimų teritorijose – į jas šiais prietaisais mėginta atskraidinti narkotikų pakelius.

„Kaip organizaciją, kuri nuolat keičiasi, mus domina visos naujovės.

Todėl ir susidomėjome, kad kovodami su bepilotėmis skraidyklėmis olandai naudoja erelius“, – teigė Londono policijos atstovas.

Hagos policininkų sumanymas esą sužavėjo Londono policijos vadovą Bernardą Hoganą-Howe’ą, kuris sparnuočių darbą pamatė „YouTube“.

Hagoje įsikūrusi įmonė „Guard From Above“ moko plėšrius paukščius kovoti su skraidančia technika.

JAV įsikūrusi Nacionalinė Johno Jameso Audubono aplinkosaugininkų draugija tikino, kad ereliai išmoksta pulti skraidančius prietaisus, nes juos laiko kitais plėšriaisiais paukščiais, besikėsinančiais į jų valdomą teritoriją.

Draugijos atstovas Geoffas LeBaronas taip pat nuramino, kad plėšrūnai gali išvengti ir besisukančių skraidyklių sraigtų.

„Atrodo, jie sugeba pagriebti bepilotę skraidyklę už paties centro, kad jų nepaliestų besisukančios mentės.

Erelių regėjimas – ypač aštrus, tad jie iš tikrųjų sugeba pamatyti pavienius sraigtus“, – tikino aplinkosaugininkas.

Hagos policininkai vis dar atlieka bandymus – tikrina, kaip ereliai kovoja su skraidyklėmis. Jei šie bandymai bus sėkmingi, erelius policijos pajėgos galėtų pasitelkti jau šiais metais.

„Treneriai naudojasi natūraliais paukščių instinktais skraidykles laikyti savo grobiu. O sugavę prietaisą jie už tai apdovanojami“, – pasakojo nacionalinės Nyderlandų policijos atstovas Dennisas Janusas.

Paukščius pareigūnai galėtų naudoti oro uostuose ar dideliuose renginiuose, kuriuose uždrausta skraidinti bepilotes skraidykles.

Nyderlanduose per pastaruosius metus daugėjo incidentų, kuriuos sukėlė šie robotai. Vien per pirmuosius šešis 2015 metų mėnesius Nyderlandų policija gavo 27 pranešimus dėl neteisėtai skraidinamų prietaisų.

11 incidentų įvyko dėl to, kad skraidyklės nusileido pernelyg arti žmonių ar pastatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.