Apgynė sparnuočius nuo kvailo medkirčių žingsnio

Žaliasis Kauno apdaras ir džiugina, ir kelia rūpesčių, nes medžiai vis labiau sensta. Ramybės parke pasirodę pjūklais ginkluoti darbininkai šį kartą užsitraukė kauniečių rūstybę, mat prieš imantis darbų nepagalvota apie čia išsiritusius paukščius.

Senus medžius iškirsti turintys darbininkai su pjūklais sugrįš tik po mėnesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Senus medžius iškirsti turintys darbininkai su pjūklais sugrįš tik po mėnesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2016-05-28 07:26, atnaujinta 2017-05-23 23:46

Miesto centre esančios neveikiančios senosios Kauno kapinės, kurias kauniečiai vadina Ramybės parku, ilgus metus buvo prastai prižiūrimos.

Šią savaitę parkas pagaliau buvo pradėtas švarinti. Tačiau darbai netrukus sustojo. Medžių genėjimu pasipiktino žmonės. Jiems pagailo parke lizdus susisukusių paukščių ir juose išsiritusių paukščiukų.

Ornitologai patvirtino, kad gegužė – blogiausias metas pjauti medžius.

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė informavo, kad darbai sustabdyti ir bus atnaujinti tik birželio viduryje.

Ilgai buvo apleistas

Kauniečiai ne vienus metus piktinosi, kad prastai prižiūrimas miesto širdyje esantis Ramybės parkas. Kruopščiau būdavo tvarkomos tik vietos, kuriose stovi paminklai. Kitur kerojo seni medžiai ir suvešėję krūmynai. Nemažai medžių jau buvo ligoti, todėl ne tik negražiai atrodė, bet net ir kėlė pavojų parke pailsėti panorusiems kauniečiams.

Šį pavasarį Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus atstovai paskelbė, kad planuoja parką gerokai aptvarkyti, išpjauti persenusius medžius.

Žmonėms pagailo paukščių

Šią savaitę į parką sugužėjo Kauno augmenija besirūpinančios įmonės „Irgita“ darbininkai. Jie pradėjo pjauti senus medžius greta A.Puškino gimnazijos.

Akyli kauniečiai tuoj pradėjo domėtis, kaip vyksta darbai. Netrukus žmonės jais pradėjo piktintis.

„Kad darbai vyksta, gerai. Tačiau medžiai pjaunami netinkamu laiku. Juk parke įsikūrę paukščiai neseniai išperėjo vaikus. Skraidyti jie dar nemoka. Todėl pjaunant medžius jauni paukščiai žus“, – piktinosi kaunietė Rima Akelaitienė.

Antradienį prasidėję medžių pjovimo darbai trečiadienio popietę buvo sustabdyti.

„Irgitos“ atstovai sakė, kad jiems buvo nurodyta Ramybės parke išpjauti 120 medžių. Tačiau spėjo pašalinti tik dešimtį. Stabdyti darbus jiems nurodė savivaldybės atstovai, nes sulaukė gyventojų pastabų apie paukščiams kylančią grėsmę.

Darbininkai buvo nepatenkinti tuo, kad teko nutraukti darbus. Vyrai sakė, jog kauniečiai galvoja tik apie paukščius, o nesusimąsto apie savo pačių saugumą. Virstantys medžiai gali sužaloti žmones, kurių parke netrūksta nei dieną, ne vakare.

Tarėsi su gyvūnų globėjais

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja R.Savickienė patvirtino, kad gyventojų pastabos paskatino nutraukti darbus.

„Avarinės būklės medžius turime teisę šalinti bet kuriuo metų laiku. Tačiau išgirdę kauniečių pastabas pasitarėme su gyvūnų globos organizacijų atstovais. Trečiadienį darbus nutraukėme. Palauksime, kol užaugs paukščių jaunikliai.

Tikimės, kad per mėnesį medžiai nenugrius“, – sakė R.Savickienė.

Ramybės parką toliau planuojama tvarkyti ir medžius kirsti birželio viduryje.

Darbams pasirinko blogiausią metą

Juozas Miškinis

Ornitologas

„Gegužė – pats blogiausias metas genėti ar pjauti medžius. Miesto parkuose gyvenantys kelių rūšių strazdai, tošinukės, kikiliai, varnėnai ir kiti paukščiai jau yra medžiuose susisukę lizdus arba įsikūrę senų medžių uoksuose. Daugelis paukščių jauniklius šiuo metu arba peri, arba jaunikliai jau yra išsiritę, tačiau dar per maži lizdus palikti, ir tėvai juos stengiasi išmaitinti.

Todėl medžių šiuo metu tikrai negalima pjauti. Tai reikia daryti arba kovo – balandžio mėnesiais, arba spalį, lapkritį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.