Anykščių meras nušauto žvėries nepaskanavo

Šiemet pirmąkart į medžioklę susiruošęs Anykščių meras Kęstutis Tubis Žliobiškio kaimo (Anykščių r.) prieigose vieninteliu šūviu nušovė šernę. Ištyrus mėsą paaiškėjo, kad ji sirgo afrikiniu kiaulių maru.

Anykščių meras K.Tubis šernę patiesė vienu šūviu iš 120 metrų atstumo.
Anykščių meras K.Tubis šernę patiesė vienu šūviu iš 120 metrų atstumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Laimis Kavoliūnas („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2016, 5:58 AM, atnaujinta May 23, 2017, 12:02 PM

Privačiame Pelyšos medžioklės plote Viešintų seniūnijoje, Žliobiškio kaimo prieigose, medžiojęs Anykščių meras K.Tubis su kolegomis šernų tykojo prie ūkininko pasėlių.

Prietemoje, apie pusę dešimtos vakaro, palaukėje pasirodė dvi šernės. Gerai prisitaikęs meras iš maždaug 120 metrų atstumo vieninteliu šūviu patiesė vieną iš šernių, o kita spėjo pasprukti.

K.Tubis sakė, kad tai pirma šiemet jo nušauta šernė, nes šiemet pirmąkart susirengė į jų medžioklę. Individualus Pelyšos medžioklės vienetas įformintas mero vardu, bet jame medžiojama šešiese.

Už sumedžiotas šernes mokamos išmokos, bet K.Tubis tvirtino į medžioklę ėjęs ne dėl išmokų ar mėsos, o norėdamas sumažinti kiaulių maro užkrėtimo riziką ir apsaugoti ūkininko pasėlius.

Pernai rudenį tuose pačiuose medžioklės plotuose, tiktai kitoje Šimonių girios vietoje, Andrioniškio seniūnijoje, K.Tubis su kolegomis taip pat sumedžiojo maru užsikrėtusį šerną.

Praėjusią savaitę afrikinis kiaulių maras nustatytas ištyrus tame pačiame Pelyšos medžioklės plote, gretimame Akmenos miške, Andrioniškio seniūnijoje, rastą suaugusios šernės gaišeną.

Nudvėsusią skeltanagę aptiko matininkai.

Anykščių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Dainius Žiogelis sakė, kad abi šernės jau buvo atsivedusios jauniklių. Kadangi jų aplinkui nebuvo matyti, spėjama, kad šerniukai irgi nugaišo nuo šios ligos.

Dar vienas negyvas suaugęs šernas rastas Anykščių seniūnijos Ramuldavos miške. Jo maita buvo išvežta tirti į Vilnių.

D.Žiogelis neabejojo, kad ir šis šernas buvo užsikrėtęs afrikiniu kiaulių maru. Ketvirtadienį tai patvirtino Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

Iš viso šiemet Anykščių rajone rasta daugiau nei 20 nuo afrikinio kiaulių maro nudvėsusių šernų, penki šiuo užkratu sirgę gyvūnai krito nuo medžiotojų kulkų. Už surastą šerno gaišeną gyventojams mokama 30 eurų išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.