Mirtini spąstai čiurliams – renovuojamuose daugiabučiuose

Juodasis čiurlys – įprastas paukštis Europos miestuose vasaros metu. Tai viena iš nedaugelio paukščių rūšių, kuri puikiai prisitaikė gyventi mūriniuose pastatuose. Taigi šiandien juodąjį čiurlį drąsiai galime vadinti miesto paukščiu. Vikriai skraidydami virš pastatų stogų šie sparnuočiai pagyvina miesto kraštovaizdį ir teikia gyvybės bei vasariško džiaugsmo.

Pastaraisiais metais pastebėta, kad čiurliams tinkamų vietų perėjimui miestuose vis mažėja.<br>Wikipedia ir V. Pakevičiaus nuotr.
Pastaraisiais metais pastebėta, kad čiurliams tinkamų vietų perėjimui miestuose vis mažėja.<br>Wikipedia ir V. Pakevičiaus nuotr.
Pastaraisiais metais pastebėta, kad čiurliams tinkamų vietų perėjimui miestuose vis mažėja.<br>V. Paškevičiaus nuotr.
Pastaraisiais metais pastebėta, kad čiurliams tinkamų vietų perėjimui miestuose vis mažėja.<br>V. Paškevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 7:33 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:13 PM

Čiurliai noriai įsikuria įvairiose pastatų nišose, pastogių, palangių ir kituose plyšiuose. Šiose vietose perintys paukščiai nesukelia mums jokių problemų, yra labai švarūs, todėl mūsų namuose perinčių čiurlių dažnai net nepastebime.

Tačiau pastaraisiais metais pastebėta, kad čiurliams tinkamų vietų perėjimui miestuose vis mažėja. Seni namai vis intensyviau renovuojami, todėl daug čiurlių ir kitų paukščių lizdaviečių yra sunaikinama. O naujai statomuose pastatuose tinkamų vietų perėjimui nesukuriama.

Lietuvoje atliekant namų atnaujinimus, dažniausiai čiurliams tinkamos angos užsandarinamos, tačiau ne visada.

Kaune, vieno iš miesto gyventojų dėka, čiurlių lizdavietės, atliekant renovaciją, net keturiuose namuose buvo išsaugotos. Tam, kad lizdavietės būtų išsaugotos turėjo bendradarbiauti namo gyventojai, renovaciją atliekanti bendrovė ir gamtininkai.

Lietuvos ornitologų draugijos biologas Gintaras Riauba teigia: „Įrengti liazdavietes čiurliams yra įvairių būdų, priklausomai nuo namo konstrukcijos ir renovacijos metu naudojamų apdailos medžiagų. Jei čiurliai peri stogo dangos ventiliacijos angose, užtenka jas palikti atviras. Taip pat galima įrengti specialius inkilus, naudojant tokį patį putų poliesterolą, kokiu yra šiltinamas namas.

Tokios lizdavietės yra nepastebimos ir nekenkia namo šiluminėms savybėms. Kai kuriose šalyse gyventojai, pastebėję kad mieste mažėja čiurlių, patys ėmėsi kabinti inkilus savo namų pastogėse.“

Lietuvos ornitologų draugija kviečia kartu pasirūpinti, kad modernėjantys mūsų miestai ir ateityje išliktų gyvi ir žaismingi!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?