Pamatę šį aštuonkojį mokslininkai palaikė jį žaisliniu

Jis yra panašesni į animacinio filmuko personažą, o ne į padarą, gyvenantį jūroje, 900 metrų gylyje. Bet tai – pats tikriausias aštuonkojis, neseniai pastebėtas prie Kalifornijos, JAV, krantų.

Ramiai vandenyno dugne tupintis ir nejudantis aštuonkojis atrodė kaip žaislinis.<br>Stop kadras
Ramiai vandenyno dugne tupintis ir nejudantis aštuonkojis atrodė kaip žaislinis.<br>Stop kadras
Ramiai vandenyno dugne tupintis ir nejudantis aštuonkojis atrodė kaip žaislinis.<br>Stop kadras
Ramiai vandenyno dugne tupintis ir nejudantis aštuonkojis atrodė kaip žaislinis.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 25, 2016, 7:55 PM, atnaujinta May 14, 2017, 9:39 PM

Šis žavus didžiaakis aštuonkojis buvo užfiksuotas tyrimų laivo „Nautilus“, kuris yra nuotoliniu būdu valdoma povandeninė transporto priemonė, skirta tyrinėti vandenyno dugną. Vos vaizdo medžiaga, kuriame matosi šis padarėlis, pasklido internete, ji sulaukė milžiniško visų susidomėjimo ir susižavėjimo.

Nenuostabu. Juk šis mažylis nustebino net ir daug mačiusius mokslininkus, stebėjusius vandenyno dugną ir sukėlė audringas jų reakcijas.

Kai povandeninis dronas artinosi prie gyvūno, mokslininkai iš pradžių ginčijosi, kas tai – aštuonkojis ar sepija. Kai kamera priartino gyvūnėlį, pasigirdo mokslininkų susižavėjimo šūksniai.

„Jo akytės atrodo, kaip žaisliuko! Jis atrodo kaip netikras! – vaizdelyje girdėti vienos gyvūną stebėjusios moters komentaras. – Jis atrodo tarsi mažylio pamestas žaisliukas“.

Įraše girdėti ir kitų dviejų mokslininkų komentarai, kad aštuonkojo akys atrodo tarsi nupieštos.

Stebėdama gyvūną komanda negali sulaikyti juoko, o vienas mokslininkas juokais pripažįsta: „Jis mane gąsdina!“, kol kiti svarsto, kad tai visgi gali būti sepija.

Vaizdelyje pasigirsta, kad mokslininkai norėtų pamatyti gyvūnėlį judant. Tačiau šis tupi it įbestas ir išplėtęs didžiules savo akytes žiūri tiesiai į vaizdo kamerą.

Vėliau, kaip teigiama į „YouTube“ įkelto vaizdelio aprašyme, mokslininkai nustatė, kad juos pralinksminęs padarėlis yra aštuonkojis žinomas Rossia Pacifica lotynišku pavadinimu, kuris yra artimas sepijoms.

„Šios rūšies aštuonkojai gyvenimą leidžia jūros dugne. Jie pasidengia lipniomis gleivėmis, o slėpdamiesi įsikasa į jūros dugną, į paviršių iškišę tik akis, kad pamatytų savo grobį, tokį kaip krevetės ar mažos žuvytės“, – rašoma vaizdelio aprašyme.

Šis aštuonkojis buvo pastebėtas po vandeniu į pietus nuo Santa Rosos salos, netoli Kalifornijos. Vieta, kur buvo pastebėtas gyvūnas, yra 20 km ilgio ir apie 400 metrų aukščio.

Apie šią vietą mažai žinoma, nebent tai, kad vakaruose ji pereina į Trasko kauburio (Trask Knoll) poslinkį.

Anksčiau nustatyta, kad teritorija padengta mioceno geologinės epochos uolienų nuosėdomis, daugiausiai iš Trasko kauburio, bet viduryje yra nenustatyto amžiaus metamorfinė uoliena.

O mes jums primename apie dar vieną mielą žaisliuką primenantį aštuonkojį, kuris taip pat buvo nufilmuotas prie Kalifornijos krantų ir sulaukė ne mažesnio mokslininkų susidomėjimo. Apie jį „Gamta“ rašė prieš metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.