Šuns žaislą primenantis burbulas užminė mįslę mokslininkams

Prisimenate, neseniai „Gamtoje“ pasakojome apie žavų violetinį aštuonkojį, sulaukusį didžiulio mokslininkų ir internautų susižavėjimo ir komentarų, kad jis atrodo, kaip žaislinis?

Šis gražus violetinis burbulas patraukė ne tik mokslininkų, bet ir smalsaus krabo dėmesį.<br>Stop kadras
Šis gražus violetinis burbulas patraukė ne tik mokslininkų, bet ir smalsaus krabo dėmesį.<br>Stop kadras
Burbulas kabojo ant dugno uolos.<br>Stop kadras
Burbulas kabojo ant dugno uolos.<br>Stop kadras
Smalsus rožinis krabas bandė jį nusikabinti.<br>Stop kadras
Smalsus rožinis krabas bandė jį nusikabinti.<br>Stop kadras
Mokslininkai nusprendė įsiurbti burbulą specialiu siurbliu ir pasiimti su savimi nuodugnesniems tyrimams.<br>Stop kadras
Mokslininkai nusprendė įsiurbti burbulą specialiu siurbliu ir pasiimti su savimi nuodugnesniems tyrimams.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 12, 2017, 6:41 PM

Tai – ne vienintelė keista ir žavi būtybė, pastaruoju metu pastebėta vandenyno dugne.

Viena tokių buvo aptikta praėjusį mėnesį, taip pat netoli Kalifornijos krantų.

Filmuojant ir tiesiogiai transliuojant tai, kas vyksta vandenyno dugne, buvo pastebėtas keistas violetinis burbulas, panašus į guminį šuns žaislą. Jis pribloškė mokslininkus, o kartu, žinoma, ir internautus.

Prielaidų, kas tai galėtų būti, internautai iškėlė visokių: pradedant ateivio kiaušiniu, baigiant nauja pokemonų rūšimi.

Išties ryškiaspalvis burbulas, rastas prie vieno Kalifornijos salyno, veikiausiai yra nenustatytos rūšies jūros moliuskas. Bent jau tokios versijos dabar laikosi mokslininkai, kurie ir patys tiksliai nežino, kas jis toks, o kol išsiaiškins, gali praeiti net keleri metai.

Vaizdo įraše girdėti mokslininkų komandos,  kuri, pasitelkusi plūduriuojančią „Nautilus“ laboratoriją, stebi jūros dugną, komentarai.

„Ar galime pažiūrėti į tą tamsiai violetinį burbulą kairėje?“ – kamerai filmuojant dugną pasiūlo moteriškas balsas.

Priartinus vaizdo kamerą matomas keistas švytintis rutulys, kabantis ant dugno uolos.

Vienas mokslininkas nustebęs klausia: „Oho, kas tai?“, o kitas atsako: „Tiesą sakant, neįsivaizduoju.“

Rutulys, atrodantis, kaip guminis stresui malšinti skirtas kamuoliukas arba šuns žaisliukas, tiesioginės transliacijos metu patraukė ne tik mokslininkų, bet ir smalsaus rožinio krabo dėmesį.

Rausvomis savo žnyplėmis jis bandė nukirpti burbulą, kuris, kaip matyti vaizdo įraše, per vidurį yra minkštas ir raudonas.

Įrenginį valdantys mokslininkai nutarė burbulą pasiimti nuodugnesniems laboratoriniams tyrimams ir tai padarė jį įsiurbdami specialiu robotu, kurio siurblio vamzdis, kaip matyti įraše, yra apvyniotas lipnia juosta.

Komentaruose po vaizdo įrašu užvirė žiūrovų diskusijos, kas gi šis rutulys galėtų būti. Vieni spėjo, kad tai – ateivio kaušinis.

O vienas pašmaikštavo: „Tai mano šuns žaislas! Mes jį prieš kurį laiką pametėme paplūdimyje ir šuo norėtų jį susigrąžinti. Gal pameskite man?“

Keli žiūrovai juokavo, kad tai gali būti pokemonas, o vienas parašė, kad vietos, kuriose galima ieškoti pokemonų „akivaizdžiai tampa juokingomis“.

Visgi logiškiausias paaiškinimas, kas yra šis burbulas, buvo pateiktas „Nautilius Live“ interneto puslapyje. Ten rašoma, kad paslaptingasis rutulys veikiausiai yra nauja nubranchia pilvakojų rūšis.

Paėmę jo pavyzdį, mokslininkai nustatė, kad gyvūnas sudarytas iš 2 skirtingų skilčių.

Nubranchia moliuskai turi minkštą kūną ir yra labai įvairių spalvų bei formų. Iš viso egzistuoja 2 000 jau žinomų jų rūšių.

Savo „YouTube“ kanale mokslininkai parašė: „Mes kol kas nežinome, kas tai. Gali užtrukti keli metai, kol nustatysime, ar tai – nauja rūšis. Mūsų komanda išsaugojo pavyzdžius, kuriuos siųsime į laboratoriją tolimesniems tyrimams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.