Juodųjų gulbių šeimoje – smurto protrūkis

Rokiškio krašto muziejui padovanotų juodųjų gulbių porelė kelia vis daugiau rūpesčių muziejininkams. Jie pirmadienį gelbėjo gulbių jauniklį nuo jo paties tėvų, nes gulbiukui grėsė žūtis.

Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
Gulbiukas Euras, išperėtas šių metų liepos mėnesį (nuotr. kairėje), iki šiol sėkmingai augo, kol jo motina rugsėjį lizde nesudėjo šešių naujų kiaušinių.<br>Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
Gulbiukas Euras, išperėtas šių metų liepos mėnesį (nuotr. kairėje), iki šiol sėkmingai augo, kol jo motina rugsėjį lizde nesudėjo šešių naujų kiaušinių.<br>Rokiškio krašto muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2016-09-19 08:00, atnaujinta 2017-05-12 16:23

Neseniai muziejininkai džiaugėsi, kad tvenkinyje prie dvaro sodybos apgyvendintos juodosios gulbės Lita ir Latas pagaliau šią vasarą susilaukė jauniklio.

Paukščiai labai globojo ir saugojo savo mažylį Eurą, bet prieš kelias dienas žmonės pastebėjo, kad jauniklis yra skriaudžiamas.

Abi suaugusios gulbės puldinėjo dar neapsiplunksnavusį jauniklį, daužė sparnais, skandino, žnaibė ir neprileido prie maisto. Kelias dienas nepalesęs ir skriaudžiamas jauniklis ėmė silpti.

Gulbėms širdyje – pavasaris

Apie keistą suaugusių paukščių elgesį muziejininkams pranešė pro tvenkinį vaikštantys rokiškėnai. Netrukus paaiškėjo tokio gulbių elgesio priežastis. Juodosios gražuolės susiruošė dar kartą perėti – lizde guli jau šeši ką tik sudėti kiaušiniai.

„Mūsų gulbėms visai susisuko galvos. Kiaušinius sudėjo rugsėjo mėnesį. Žinant, kad gulbių perėjimo laikas trunka iki pusantro mėnesio, aiškėja – kiaušiniai tikrai sušals.

Juodosios gulbės yra kilusios iš Naujosios Zelandijos, o ten dabar pavasaris. Taigi, paukščiai rengiasi vasarai, kai pas mus jau artinasi šaltasis metų laikas“, – sakė muziejaus direktorės pavaduotoja Marijona Mieliauskienė.

Muziejininkai kreipėsi į Kauno zoologijos sodo specialistus, norėdami išsiaiškinti, ką daryti su tėvų skriaudžiamu jaunikliu. Specialistai patarė jį kuo greičiau atskirti nuo smurtaujančių tėvų.

Mat paukščiams, sudėjusiems kiaušinius, atrodo, kad jauniklis jau suaugo ir turi pradėti savarankišką gyvenimą.

Jauniklį priglaudė ūkininkas

Muziejaus darbuotojai surado Rokiškio rajone gyvenančią ūkininkų šeimą, kuri ūkyje turi per 400 paukščių. Atvykęs ūkininkas Aleksandras Jegorovas sugavo jauniklį ir parsivežęs apgyvendino tvenkinyje atskirame aptvare. Ten gulbiukas turi namelį.

Ūkininkas pasakojo, kad pradžioje naujasis gyventojas buvo nedrąsus, labai nusilpęs, nieko nelesė. Bet dabar jau atsigauna.

„Pas mane gyvena gulbinių žąsų porelė. Jos dar neturi savo palikuonių, bet šie paukščiai labai domisi gulbiuku, eina prie jo aptvaro ir bando susipažinti. Gal jie ir taps juodosios gulbės jauniklio įtėviais“, – svarstė A.Jegorovas.

Paprastai gulbės jaunikliai prie tėvų turėtų pabūti maždaug 9–10 mėnesių. O Litos ir Lato atstumtajam Eurui yra dar tik pusantro mėnesio. A.Jegorovas tikisi, kad juodajam gulbiukui nebus skirtas H.Ch.Anderseno pasakoje aprašyto bjauriojo ančiuko likimas.

„Pats įsitikinau, kad žąsys moka globoti ir svetimus jauniklius.

Šiemet inkubatoriuje išperinome žąsiukų. Vėliau juos priglaudė pas mus auginamos žąsys ir rūpinasi kaip savais“, – pasakojo A.Jegorovas.

Teks paimti ir kiaušinius

Jauniklio atsikračiusios Lita ir Latas gali netekti ir neseniai sudėtų kiaušinių.

Kauno zoologijos sodo specialistai patarė paimti egzotiškųjų paukščių kiaušinius ir toliau juos perinti inkubatoriuje. Kitaip kiaušiniai sušals.

Kol kas muziejininkai nenusprendė, kaip pasielgs. Bet jeigu būtų nuspręsta kiaušinius perinti inkubatoriuje, A.Jegorovas sakė sutiksiantis padėti muziejininkams išspręsti ir šią problemą.

Padovanojo latviai

Rokiškio krašto muziejus 2011 metais juodųjų gulbių porelę gavo dovanų iš Latvijos Cėsių miesto. Paukščiams buvo duoti vardai Lita ir Latas. Jų tėvai į Cėsis buvo atskraidinti iš Portugalijos.

Juodosios gulbės žiemą apgyvendinamos dvaro sodybos rūsyje, joms ten yra įrengtas specialus baseinas. Tačiau, nepaisant to, iki šiol Litai ir Latui nepavykdavo atsivesti palikuonių.

Kartą jų perimas kiaušinis įriedėjo į vandenį ir atsitrenkęs į dugną sudužo. Gulbės buvo ir dar kartą sudėjusios kiaušinių, tačiau joms nepavyko išperėti jauniklių. Pirmasis gulbiukas buvo išperėtas šių metų liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.