Pasalą surengusių pareigūnų laimikis – netikėtas radinys krūmuose

Nors stirnas medžioti dabar leidžiama, du anykštėnai medžiotojai pasielgė kaip niekingi brakonieriai – vienas nušovė miško gražuolį, o kitas bandė padėti pasisavinti grobį tyliai.

Stirniną neteisėtai sumedžiojusiam P.Mačioniui surašytas protokolas ir atimtas šautuvas. Į<br>am.lt nuotr.
Stirniną neteisėtai sumedžiojusiam P.Mačioniui surašytas protokolas ir atimtas šautuvas. Į<br>am.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (panskliautas.lt)

Oct 24, 2016, 4:08 PM, atnaujinta May 10, 2017, 7:06 AM

Anykščių rajone buvo slapta sumedžiotas stirninas. Įtariama, kad gražuolį žvėrį paklojo „Puntuko“ klubo medžiotojas, jam padėjo kitas medžiotojas.

Stirnas medžioti dabar leidžiama, bet yra kvotos. Matyt, būtent todėl medžiotojai ir norėjo nuslėpti šį atvejį, kad medžiotojų klubas galėtų daugiau nušauti šių miško gražuolių. O ir mėsyte nereikia kitų vaišinti – viską sau pasilieki.

Jau beveik galutinai nustatyta, kad stirninas krito nuo Povilo Mačionio rankos. Jis yra klubo grupės vadovas. Į aplinkosaugininkų akiratį pateko ir Stasys Šiaučiukėnas.

Net parodė, kur tykojo

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas sakė, kad tą vakarą jie buvo išvykę į reidą.

Jau buvo beveik sutemę, kai aplinkosaugininkai pastebėjo iš vieno namo kiemo Anykščiuose išvažiuojantį automobilį. Vairuotojas vilkėjo maskuojančių spalvų drabužius ir kažkur skubėjo. Tai pareigūnams sukėlė įtarimų ir jie nutarė pasekė jį.

Išvažiavęs iš miesto anykštėnas pasuko į lauko keliuką ir pavažiavęs sustojo palaukėje. Prie jo priėjo žmogus, rankose laikydamas į dėklą įdėtą šautuvą.

Tai buvo „Puntuko“ medžiotojai P.Mačionis ir S.Šiaučiukėnas. Jie pareigūnams paaiškino, kad ką tik baigė medžioklę ir ruošiasi į namus. Dargi parodė, kurioje vietoje tykojo laimikio.

Melas tiesiog įžūlus

Toks įžūlus medžiotojų melas apstulbino A.Vaičiūną: juk ką tik vieno jų automobilį buvo atsekęs iš Anykščių.

Patikrinę medžiotojų dokumentus, aplinkosaugininkai nutarė stebėti namą Anykščiuose, iš kur išvažiavo automobilis. Po kurio laiko kolega jiems pranešė, kad gyvatvorėje pastebėjo plastikinę dėžę, kurioje gulėjo ką tik sumedžiotas ir specialia plomba nepažymėtas suaugęs stirninas. Pareigūnams beliko sulaukti laimikio savininko. Netrukus į kiemą įsuko automobilis su abiem medžiotojais.

Jie ne iš karto pasuko prie savo grobio. Pirmiausia vyrai su prožektoriumi apžiūrėjo kiemą, paklausė, pavaikščiojo ir tik tada ryžosi eiti prie jo.

A.Vaičiūnas juokavo, kad pareigūno šuolis per tvorą ir dar kartą ištartas „Labas vakaras“ pažeidėjams buvo labai netikėtas.

Plombą dėti buvo vėlu

Nors vienas medžiotojas turėjo plombą su licencija, tačiau pasinaudoti nebespėjo – tą medžiotojas turėjo padaryti dar prieš išgabendamas gyvūną iš medžiojimo vietos.

Po to paaiškėjo dar vienas įdomus dalykas – medžioklės vadovas P.Mačionis turėjo du tuo pačiu numeriu pažymėtus ir tą pačią dieną išduotus medžioklės lapus.

Matėsi, kad vienas iš jų yra skenuotas, fiktyvus, į kurį ir buvo rašomos beveik kiekvieną dieną vykdytos medžioklės. A.Vaičiūnas sakė, kad originaliame medžioklės lape apie tą dieną vykdytą medžioklę jokio įrašo nebuvo.

Stirniną neteisėtai sumedžiojusiam P.Mačioniui surašytas protokolas ir atimtas šautuvas. Į saugojimo aikštelę iškeliavo ir automobilis, kuriuo buvo vežamas laimikis

Už medžioklės reikalavimų pažeidimus numatyta 1,7 tūkst. eurų bauda. Taip pat gresia automobilio ir šautuvo konfiskavimas. Gamtai padaryta žala įvertinta beveik 1,6 tūkst. eurų.

Dėl medžioklės be galiojančio medžioklės lapo protokolas surašytas ir S.Šiaučiukėnui. Jam gresia beveik 1,5 tūkst. eurų bauda.

Herojus vengė pokalbio

Penktadienį korespondentas bandė telefonu pakalbinti P.Mačionį, bet nepavyko. Iš pradžių jis atsiliepė, tačiau išgirdęs, kas skambina, išjungė telefoną. Vėl iš naujo paskambinus, vyras tik kažką neaiškiai tarstelėjo ir vėl išjungė telefoną.

Paskui su juo susisiekti nebepavyko – skambučiai buvo atmetami, telefonas rodė užėmimą arba girdėjosi tik šaukimo signalas.

Medžiotojų klubo pirmininkas Juozas Petraitis sakė, kad „Puntuko“ būrelį sudaro kelios grupės, kurių vienai vadovauja P.Mačionis. J.Petraitis tik patvirtino, jog tokia ir buvo ši nemaloni istorija.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.