Gamtos mylėtojų pamėgti objektai Kaune atsinaujina

Kaunas nuo seno traukia gamtos specialistus ir mėgėjus – čia jau beveik 80 metų veikia Lietuvos zoologijos sodas (tiesa, šis vardas sodui suteiktas ne taip seniai, 1985 metais) ir po trejų metų savo šimtmetį švęsiantis Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus. Pastarasis yra vienas seniausių Lietuvos muziejų ir toks vienintelis Baltijos šalyse.

P. Mantauto nuotr.
P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Railaitė

Dec 5, 2016, 12:03 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:39 AM

Kuo patrauklios šios vietos šiandien ir kaip jos keičiasi?

Zoologijos sodo įkūrimo dieną jo ekspoziciją sudarė vos 40 gyvūnų. Šiandien jame priskaičiuojama apie 2 000 gyventojų. Šią kolekciją sudaro per 250 rūšių, iš kurių nemažai yra įtrauktos į Lietuvos ir Tarptautinę raudonąsias knygas. Lietuvos zoologijos sodas, kurį kasmet aplanko per 150 tūkst. svečių, lankytojus traukia gyvūnų kolekcija ir vykdomomis edukacinėmis programomis. Be to, sodas atsinaujina ir gražėja.

Rėmėjų dėka šiemet naujai sutvarkytas ruonio Kajaus baseinas, sumontuotas vėdinimas žirafų būste, įrengti vartai ir pakeistas gruntas stumbrų voljere, įrengtas aptvaras sodo arkliukams prajodinėti, netrukus bus pradėta atnaujinti visą sodo teritoriją juosianti tvora. Kitąmet planuojama pradėti atnaujinti didžiąją dalį (apie 70 proc.) gyvūnų voljerų, kurie bus finansuojami Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Muziejuje – nauja erdvė

Vis dėlto Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas apgailestauja, kad planuoti nauji projektai ir darbai vyksta ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. „Pagal investicijų projektą, kurio vertė 11,5 mln. eurų, iki 2022 metų planuojame atnaujinti gyvūnų voljerus, pastatyti veterinarijos gydyklą, edukacijos centrą, muziejų su informaciniu centru ir egzotariumą. Pagrindinė problema – pagal darbų sąmatas zoologijos sodui atnaujinti reiktų 42,96 mln. eurų, o tokios paramos nėra. Be to, nemažai laiko užtrunka viešųjų pirkimų, sutarčių, projektų rengimas, jų tvirtinimas. Štai ir dabar nekantriai laukiame pateiktos paraiškos paramai gauti vertinimo rezultatų“, – pasakojo zoologijos sodo vadovas.

Tuo metu Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje įsibėgėjusio rekonstrukcijos projekto tikslas – naujos edukacinės erdvės statyba ir įrengimas. Laikinai šio muziejaus direktoriaus pareigas einantis Ramūnas Grigonis žada artimiausiu metu lankytojus nudžiuginti dviem naujomis edukacinėmis klasėmis. „Išmaniųjų technologijų laikais labai svarbu leisti prisiliesti prie autentikos. Todėl mūsų edukaciniuose renginiuose lankytojai gali paliesti natūralų gyvūnų kailį, plunksnas, pavartyti laukinių paukščių kiaušinius, pačiupinėti lizdus ir kitą gamtinę medžiagą“, – teigė R.Grigonis.

Parengta Europos socialinio fondo lėšomis. www.am.lt; www.esinvesticijos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.