Pjaunamos avies kančios pasiekė teismą: gyvūną paliko kraujo klane

Lazdijų rajono Seirijočių kaimo gyventojui teismas beveik devynis kartus sumažino aplinkosaugos pareigūnų paskirtą baudą už žiaurų elgesį su avimi, kuriai įpjovė kaklą ir paliko nugaišti.

Pjaunamas avis vyras pasmerkdavo ilgoms kančioms.
Pjaunamas avis vyras pasmerkdavo ilgoms kančioms.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2016, 8:03 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:07 PM

Brakonierių pėdsakais šių metų rugpjūčio 4-osios naktį atsekę iki sodybos Seirijočių kaime ir apieškoję visus pastatus, Alytaus regiono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai viename tvarte išvydo kraujo klane klūpančią leisgyvę avį.

Kraujo buvo pritaškyta visame pastate. Jis tirštai varvėjo ir per virvę, kuria merdintis gyvūnas buvo pririštas. Per visą avies kaklą žiojėjo gili pjautinė žaizda.

Gailios silpstančio gyvūno akys nesugraudino tik paties skerdiko – 49 metų Kęstučio V.

Vyras tvirtino visada taip pjaunantis avis. Esą kitaip nemoka – vakare įpjauna kaklą, o rytą randa gyvūną nebegyvą.

Aplinkosaugininkų rasta avis kankinosi apie penkias valandas.

Vyras atsisakė įvykdyti prašymą nutraukti avies kančias ir papjauti. Jos tęsėsi toliau.

Už tokį žiaurų elgesį su gyvūnu ir jo kankinimą Kęstučiui V. buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas kaip pažeidusiam Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą ir skirta vidutinė 625 eurų bauda.

Už tokį pažeidimą numatyta bauda nuo 50 iki 1200 eurų, o jei kankinamam gyvūnui gresia žūtis – nuo 300 iki 1750 eurų.

Bet Kęstutis V. nesutiko su tokia aplinkosaugininkų skirta bauda ir prašė skirti minimalią. Tada pareigūnai kreipėsi Į Lazdijų rajono apylinkės teismą prašydami išspręsti šį skundą. Buvo pridėta ir nuotraukų, kuriose matyti iš pjautinės žaizdos kakle smarkiai kraujuojančios avies kančios.

Teisėjas Ramūnas Šarka, išnagrinėjęs skundą ir apžiūrėjęs šias nuotraukas, nutarė 625 eurų baudą sumažinti beveik devynis kartus – iki 75 eurų ir išdėstyti jos mokėjimą per tris mėnesius.

Taip jis nusprendė padaręs išvadą, kad Kęstutis V. sukėlė gyvūnui kančias dėl poreikio apsirūpinti mėsa ir dėl nemokėjimo tinkamai jo papjauti, o ne dėl to, kad būtų norėjęs kankinti jį tyčia be priežasties.

Teismas pažeidėjui buvo palankus ir atsižvelgdamas į mažametę dukterį auginančios šeimos turtinę padėtį – Kęstučiui V. nustatytas tik 55 procentų darbingumas ir mokama 73,57 euro netekto darbingumo pensijos. Jo sutuoktinės pajamos siekia tik 29 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.