Kova su speigu: ar likimo valiai paliktas gandras išgyvens artimiausią naktį?

Naujamiesčio miestelyje (Panevėžio r.) speigą kenčiantis gandras gali neatlaikyti – šeštadienio naktį prognozuojamas didesnis nei 20 laipsnių šaltis. Sparnuotį privilioti maistu į kokį nors ūkinį pastatą ir pagauti sunku, tačiau už laukinę fauną atsakinga Gyvūnų globėjų asociacija (GGA) net nemėgina tai padaryti.

Šį gandrą Naujamiestyje (Panevėžio r.) artimiausiu metu gali pakirsti šaltis.<br>Jp.lt skaitytojų nuotr.
Šį gandrą Naujamiestyje (Panevėžio r.) artimiausiu metu gali pakirsti šaltis.<br>Jp.lt skaitytojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2017, 4:25 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:42 PM

Kad paukštis yra patekęs į gamtos spąstus, GGA atstovai žinojo jau prieš mėnesį – budinti specialistė gruodžio pradžioje naujienų portalui lrytas.lt žadėjo pasidomėti šąlančio gandro istorija. Bet situacija per penkias savaites nepasikeitė.

Į šiltuosius kraštus neišskridusį paukštį šviežia žuvimi maitina vienas Naujamiesčio ūkininkas – gandras pas jį atskrenda, o pasisotinęs grįžta į savo lizdą.

„Gandro pagavimu ir pastogės suteikimu turėtų pasirūpinti Gyvūnų globėjų asociacija, kuri gauna iš valstybės pinigus. Tačiau šios organizacijos atstovai pareiškė – pagaukite paukštį ir atveškite pas mus, tada priimsime“, – pasakojo Naujamiesčio seniūnas Jonas Stankaitis.

Gyvūnų globėjų asociacijos centrinė būstinė yra Kaune. Ši organizacija įvairiose šalies vietovėse turi prieglaudas, skirtas sparnuočiams ir keturkojams. GGA visoje Lietuvoje turi rūpintis laukiniais gyvūnais, ji yra pasirašiusi su Aplinkos ministerija atitinkamą sutartį.

„Anksčiau ne kartą kreipėmės i į GGA dėl šąlančių gulbių ir kitų gyvūnų, tačiau jie nebūdavo paimami.

Išgirsdavome atsakymą: jei atvešime į Kauną – paims“, – kalbėjo Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė.

Gyvūnų globėjų asociacijos atstovė Eglė naujienų portalui lrytas.lt tvirtino, jog šiuo metu su kolegomis turinti labai daug darbo – reikia skubiai gelbėti šąlančius sužeistus paukščius, stirnas, kitus gyvūnus. Todėl Naujamiestyje esančiu gandru pasirūpinti kol kas nėra laiko.

„Pirmenybę teikiame sužeistiems gyvūnams. Kai tik turėsime daugiau laiko, svarstysime, kaip padėti gandrui Panevėžio rajone, – pasakojo Eglė.

Pasak Eglės, šiuo metu GGA prieglaudoje Klaipėdoje žiemoja 8 gandrai, iš jų du – juodieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.